11 Απριλίου 2017

Χάος στη μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης: Αστυνομικοί και δεσμοφύλακες σε μάχες σώμα με σώμα

Οι δεσμοφύλακες ζητούν εγγυήσεις για την προσωπική τους ασφάλεια στο χώρο εργασίας τους, μείωση του αριθμού των εγκλείστων και αύξηση του προσωπικού κατά τουλάχιστον 10% στο Φλερί


Τα αίματα άναψαν χτες το βράδυ έξω από τη μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης, στο Φλερί Μεροζί, κοντά στο Παρίσι, όταν αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με περίπου 350 δεσμοφύλακες που είχαν μπλοκάρει την είσοδο της φυλακής. Στήνοντας οδοφράγματα και καίγοντας λάστιχα, οι δεσμοφύλακες φώναζαν συνθήματα διεκδικώντας τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Άμεση ήταν η απάντηση των αστυνομικών εκτοξεύοντας δακρυγόνα.


Οι δεσμοφύλακες "εξεγέρθηκαν" ζητώντας εγγυήσεις για την προσωπική τους ασφάλεια στον χώρο εργασία τους,  μείωση του αριθμού των εγκλείστων και αύξηση του προσωπικού κατά τουλάχιστον 10% στο Φλερί καθώς και ανάκληση του νόμου που απαιτεί να δικαιολογούν την απόφασή τους να υποβάλουν τους κρατουμένους σε εξονυχιστικούς σωματικούς ελέγχους.

Όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, στη φυλακή αυτή οι έγκλειστοι ανέρχονται σε 4.500 ενώ δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τις τρεις χιλιάδες.


Με τις κινητοποιήσεις τους, οι δεσμοφύλακες ελπίζουν να προσελκύσουν την προσοχή του γαλλικού κράτους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους .

Όπως δήλωσε αξιωματούχος των φυλακών υπό καθεστώς ανωνυμίας,  "οι έγκλειστοι είναι όλο και νεαρότεροι και όλο και πιο βίαιοι. Αν δεν λάβουν αμέσως αυτό που ζητούν, χτυπούν τον πρώτο δεσμοφύλακα που θα περάσει μπροστά τους".