19 Απριλίου 2017

Τι είπε στο δικαστήριο ο Τούρκος που συνελήφθη σε ελληνική βραχονησίδα

Ποινή φυλάκισης τριών μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου στον 28χρονο Τούρκο δικηγόρο που τον έκρινε ένοχο για παράνομη είσοδο στη χώρα την παραμονή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 28χρονος αποβιβάστηκε από ομοεθνή του διακινητή στη νησίδα «Νίμος» της Σύμης, την Κυριακή 16 Απριλίου 2017. Υποστήριξε ότι μπήκε παράνομα στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία καθώς δεν του επιτρέπεται η νόμιμη έξοδος από την χώρα.

Ισχυρίστηκε ότι γνώρισε έναν Τούρκο ονόματι «Σουλεϊμάν», που ανέλαβε την μεταφορά του με λέμβο έναντι 2.500 ευρώ. Ο διακινητής τον ενημέρωσε ότι τον είχε αποβιβάσει στη Σύμη, όταν όμως διαπίστωσε ότι είχε αποβιβαστεί στη νησίδα «Νίμος» κάλεσε το Λιμεναρχείο και παραδόθηκε στις αρχές.

Διατείνεται ότι έχει Σένγκεν Βίζα σε ισχύ μέχρι την 23η Απριλίου 2017 κι αν εισερχόταν νόμιμα στη χώρα θα περνούσε τον διαβατηριακό έλεγχο. Ήθελε, όπως κατέθεσε, να εισέλθει στη χώρα μας πριν λήξει η βίζα του με σκοπό να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη, όπου θα υπέβαλλε αίτηση για άσυλο.

Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 28χρονος δικηγόρος υποστήριξε ότι συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν διότι έκανε χρήση της εφαρμογής Bylock για smartphone τηλέφωνα, εφαρμογή που απαγορεύθηκε διότι κρίθηκε ότι μέσω αυτής αντάλλασσαν κρυπτογραφημένα μηνύματα οι «πραξικοπηματίες».

Ο 28χρονος δικηγόρος υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν θα τύχει μιας δίκαιης δίκης στην Τουρκία και ότι για τον λόγο αυτό αποφάσισε να έρθει παράνομα στην Ελλάδα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι με την ιδιότητα του ως δικηγόρος προσπαθούσε να υπερασπιστεί διωκόμενους για τον ίδιο λόγο κι ότι η επαπειλούμενη ποινή σε βάρος τους ξεκινά από τα 7,5 έτη και φτάνει έως τα 15, προσθέτοντας ότι τα δικαστήρια επιβάλλουν το μέγιστο της ποινής.

Πηγή: dimokratiki.gr