15 Απριλίου 2017

Κλίμα κατάνυξης σε όλη την Ελλάδα - Στην Ακρόπολη το Άγιο Φως που έφερε ΣΥΡΙΖΑίος υπουργός

- Στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου που βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης έφτασε το Άγιο Φως
- Σε κλίμα κατάνυξης δεκάδες πιστοί βρέθηκαν στο σημείο για να λάβουν πρώτοι το Άγιο Φως
- Έφθασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα
- Όλος ο κόσμος βιώνει την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού

Λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ του Σαββάτου (15.04.2017) έφθασε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου στην Ακρόπολη το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για την πρώτη εκκλησία που φθάνει το Άγιο Φως, το οποίο θα ταξιδέψει μέχρι τα μεσάνυχτα σε όλη την Ελλάδα.


Το Μετόχι ένα μικρό μοναστήρι που ανήκει στον Άγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ. Η εκκλησία του μοναστηριού, ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων βρίσκεται μέσα στον περίβολο του κτιρίου που στεγάζει την Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου και χρονολογείται στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα.

Κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο το Άγιο Φως έρχεται με ειδική πτήση από την Ιερουσαλήμ και είναι ο πρώτος ναός στον οποίο καταλήγει. Από εκεί διανέμεται σε όλες τις Ορθόδοξες εκκλησίες της Ελλάδας.


Νωρίτερα, λίγο μετά τις 19.30, το κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή για την υποδοχή του.


"Είχα και φέτος την τιμή να εκπροσωπήσω την Ελληνική Κυβέρνηση στην Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός και στην παραλαβή του από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κκ Θεόφιλο Γ΄, έχοντας ζήσει με την ελληνική αντιπροσωπεία αυτές τις μοναδικές στιγμές. Μεταφέρουμε μήνυμα Ανάστασης, ζωής, χαράς, ελπίδας αλλά και αλληλεγγύης, αγάπης και ειρήνης -σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από τους πολέμους και τις στερήσεις- πέρα από εθνικότητα και φυλή.



Μήνυμα συνύπαρξης, ανεκτικότητας και συνεννόησης, με ιδιαίτερη σημασία σε μια παγκόσμια συγκυρία, όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα εξτρεμισμού και μισαλλοδοξίας. Μήνυμα που εύχομαι να δυναμώνει την προσωπική προσπάθεια του καθενός από εμάς αλλά και τη συλλογική προσπάθεια και αγώνα που κάνουμε ως λαός για δημιουργία, προκοπή και ευτυχία. Καλή Ανάσταση και Λαμπρή! Χρόνια Πολλά", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.


Στη Θεσσαλονίκη, η άφιξη του Άγιου Φωτός αναμένεται στις 21:50 το βράδυ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και σε συνδυασμό με την ώρα άφιξης της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα, η προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, θα είναι κατά προσέγγιση από τις 21:30 έως και τις 22:30.

Την αντιπροσωπεία που ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ για να μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα αποτελούσαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Γιάννης Αμανατίδης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Ελλάδα Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας και ο Αθανάσιος Μπούρας ως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας , βουλευτής ΝΔ. Στην αποστολή επίσης συμμετέχουν και ο Βασίλειος Κόκκαλης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, βουλευτής.


Τα αεροσκάφη, τα οποία θα αναχωρήσουν αμέσως μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, θα επιχειρήσουν προς τρεις διαφορετικούς γεωγραφικούς τομείς και συγκεκριμένα: Ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για την μεταφορά του Αγίου Φωτός προς: Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Σάμο, Χίο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Λήμνο.

Newsit