13 Απριλίου 2017

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε καν τρία αλλά σχεδόν επτά δισεκατομμύρια ευρώ, «φορτώθηκαν» τα νοικοκυριά από τον υπολογισμό των τεκμηρίων την περσινή χρονιά και ήδη προκαλεί σύγκρυο το τι μέλλει γενέσθαι με την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου, που θα αφήσει εκτεθειμένους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά. Αυτό που ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο είναι ότι το περίπου 70% των δηλωθέντων ή τεκμαρτών εισοδημάτων προέρχεται από μισθούς και συντάξεις όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα της παραμικρής απόκρυψης.

Ειδικότερα, τα εισοδήματα του 2015, τα οποία δηλώθηκαν πέρυσι, προήλθαν κατά 59,4 δις ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, ενώ 6,052 δις ευρώ ήταν τα εισοδήματα τα οποία προήλθαν από ακίνητα. Τα υπόλοιπα ποσά εισοδημάτων αναλύονται σε 4,676 δισ. ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα, 3,77 δις ευρώ από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και υπεραξία από μεταβίβαση κεφαλαίου και 1,25 δισ. ευρώ από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι φόροι εισοδήματος ξεπέρασαν τα 8 δις ευρώ κι όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες, το 70% «χτύπησε» τη μεσαία τάξη, η οποία κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ζορίστηκε υπέρ το δέον.

Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, το αφορολόγητο συγκράτησε το κύμα των επιβαρύνσεων, κάτι που δεν συμβεί φέτος, λόγω της εκκαθάρισης των δηλώσεων με το χαμηλότερο αφορολόγητο, που εφαρμόστηκε από τον περσινό Ιούνιο, αλλά ισχύει αναδρομικά από 1/1/2016. Τα στοιχεία για πέρσι δείχνουν ότι έξι στα δέκα νοικοκυριά (64%) δήλωσε εισόδημα έως 12.000 ευρώ ενώ τέσσερις στους δέκα (38,16%) βρίσκονται στο όριο της οικονομικής εξαθλίωσης με βάση τις φορολογικές δηλώσεις καθώς το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.

Πώς επιμερίστηκαν τα βάρη; δύο στους δέκα (17,6%) επιβαρύνονται με περίπου οκτώ στα δέκα ευρώ ( 77,13%) της φορολογίας εισοδήματος. Πρόκειται για 1.089.920 νοικοκυριά με δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ στις πλάτες των οποίων έπεσαν φόροι 6,192 δις ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ένα στα τέσσερα νοικοκυριά ( 26,3%) , παρά το γεγονός ότι εμφανίζει αθροιστικό εισόδημα περίπου 7,5 δις ευρώ, δεν έχει την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Πρόκειται για 1.626.660 νοικοκυριά, μέρος των οποίων έχει μπει πλέον στο κάδρο των επιβαρύνσεων με την επερχόμενη νέα μείωση του αφορολογήτου.

Στον αντίποδα, τέσσερα στα εκατό νοικοκυριά ή 247.726 νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης πάνω από 6.000 ευρώ.

Διαβάστε τα στοιχεία (κάντε κλικ στο έγγραφο)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr