13 Απριλίου 2017

Οι ΗΠΑ έριξαν τη μεγαλύτερη μη πυρηνική τους βόμβα σε μέλη του ISIS στο Αφγανιστάν

Τη μεγαλύτερη τους μη πυρηνική βόμβα έριξαν στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν οι ΗΠΑ με το Πεντάγωνο να το επιβεβαιώνει.

Στόχος ήταν σήραγγα του ISIS στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η ακτίνα της έκρηξης πιστεύεται πως έφτασε τα 300 μέτρα, με το όπλο να περιγράφεται ως «η μητέρα όλων των βομβών» -MOAB - (mother of all bombs)



Η ρίψη της βόμβας έγινε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο ενός αμερικανού στρατιώτη ο οποίος πολεμούσε εναντίον του ISIS, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος στο Fox News.

H GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast θεωρήθηκε το πιο ισχυρό μη πυρηνικό όπλο που είχε αναπτυχθεί τη στιγμή της δημιουργίας της.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους η βόμβα χρησιμοποιείται σε μάχη.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «οι ΗΠΑ πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν τις απώλειες», υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι το ISIS να καταστραφεί». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ανταμ Σταμπ, ανέφερε πως η ρίψη της βόμβας έγινε από αεροσκάφος MC-130. «Το χτύπημα είχε ως στόχο να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για το Αφγανιστάν, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ να προχωρούν σε επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ μεγιστοποιείται η καταστροφή των μαχητών και των εγκαταστάσεων του ISIS», σημειώνουν.

«Οσο οι απώλειες για το ISIS αυξάνονται, χρησιμοποιεί αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αποθήκες και σήραγγες για να πυκνώσει την άμυνά του», δήλωσε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον και πρόσθεσε πως «αυτά είναι τα σωστά πολεμοφόδια για τον περιορισμό των εμποδίων και τη διατήρηση της δυναμικής της επίθεσής μας ενάντια του».


Οπως αναφέρει το Fox News η επίθεση έγινε μετά τη δολοφονία ενός μέλους των Green Beret των ΗΠΑ από δυνάμεις του ISIS.

Η βόμβα GBU-43/B δοκιμάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2003 στη Φλόριντα και ξανά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Δείτε τη βόμβα GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast