20 Απριλίου 2017

Χάος και θάνατος στη Βενεζουέλα του ΣΥΡΙΖΑ – Βάφτηκε με αίμα η "μητέρα των διαδηλώσεων" [pics, vids]

Μια χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου. Μια χώρα παραδομένη στην ανέχεια, στο χάος, στη βία. Η Βενεζουέλα πενθεί ακόμη τρεις νεκρούς. Οι εικόνες από τη "μητέρα όλων των διαδηλώσεων" κατά της κυβέρνησης Μαδούρο κάνουν το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν.

Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση. Μέχρι την επόμενη, γιατί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε σε νέες συγκεντρώσεις για σήμερα Πέμπτη (20.04.2017). Την Τετάρτη έγινε η αποκαλούμενη "μητέρα των διαδηλώσεων". Οι δρόμοι του Καράκας δεν άργησαν να μετατραπούν σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και αστυνομικούς. Απολογισμός τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Ένας 17χρονος διαδηλωτής, ο Κάρλος Μορένο έπεσε νεκρός όταν πυροβολήθηκε σε γειτονιά του Καράκας, ενώ μια νεαρή γυναίκα, η Πάολα Ραμίρεζ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Σαν Κρίστομπαλ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Ο τρίτος νεκρός είναι ένας άνδρας της Εθνικής Φρουράς, που σκοτώθηκε από οπαδούς της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια επεισοδίων νότια της πρωτεύουσας. Οι τραυματίες δεκάδες, ενώ έχουν γίνει και περισσότερες από 30 συλλήψεις.







Ο 17χρονος, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις αλλά οπαδοί του Μαδούρο τον πυροβόλησαν στο κεφάλι την ώρα που κατευθύνονταν στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι οπαδοί της αντιπολίτευσης. Σε τρεις μέρες θα έκλεινε τα 18 του χρόνια. Μεταφέρθηκε ζωντανός στο νοσοκομείο αλλά εκεί υπέκυψε στα τραύματά του.






Λίγες ώρες αργότερα, η φοιτήτρια Πάολα Ραμίρεζ δέχτηκε πυρά ενώ έφευγε από τη διαδήλωση. «Ήμασταν στη μοτοσικλέτα και μας ακολουθούσαν πυροβολώντας μας. Την άφησα να πάει να βρει την αδερφή της και να κρύψω τη μηχανή. Όταν γύρισα, τη βρήκα στο έδαφος» είπε ο σύντροφος της άτυχης γυναίκας.



Ο λοχίας της Εθνικής Φρουράς δέχτηκε τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή και έπεσε νεκρός, σύμφωνα με τον Tarek Saab, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.








Ένας βουλευτής χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να νοσηλευτεί, ενώ φωτογραφίες του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες να "πνίγεται" στα δακρυγόνα κάνουν επίσης το γύρο του κόσμου. «Ίδια ώρα, ίδιο σημείο. Αν σήμερα ήμασταν εκατομμύρια, αύριο θα είμαστε περισσότεροι», δήλωσε ο Καρπίλες, καλώντας σε νέο ξεσηκωμό.



Τα επεισόδια δεν σταμάτησαν ούτε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Ο κόσμος αρνούνταν να φύγει από τους δρόμους του Καράκας, οδοφράγματα στήθηκαν και πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας βρήκαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους και χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια για να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα συνέχισαν τον πετροπόλεμο και τις επιθέσεις με μολότοφ κατά της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση χημικών και αντλιών νερού.









Οι τρεις νεκροί της Τετάρτης ανεβάζουν τον θλιβερό απολογισμό των ταραχών του τελευταίου μήνα σε επτά.


«Όχι άλλη δικτατορία» έγραφαν τα πλακάτ τω διαδηλωτών, ενώ μια από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που κάνει το γύρο του κόσμου είναι αυτή που δείχνει μια διαδηλώτρια να κρατά στα χέρια της μια σημαία της Βενεζουέλας γεμάτη αίματα.


Και ενώ οι διαδηλωτές κατά του Μαδούρο πλημμύριζαν τους δρόμους όλης της χώρας, στο Καράκας έγινε και συγκέντρωση οπαδών του προέδρου της Βενεζουέλας για την «υπεράσπιση της πατρίδας». Ο αριθμός που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ μικρότερος και ο Μαδούρο, που ήταν παρών, κοιτούσε τους διαδηλωτές από… απόσταση ασφαλείας και με κυάλια.


Με πληροφορίες από Guardian και BBC
Φωτογραφίες: Reuters, EFE
http://www.newsit.gr/kosmos/Xaos-kai-thanatos-sti-Venezoyela-Vaftike-me-aima-i-mitera-ton-diadiloseon-pics-vids/715809