15 Απριλίου 2017

Xίος: Ογκώδη "παρέλαση" για να γίνει ο ρουκετοπόλεμος [εικόνες & βίντεο]

Πάνδημη παρέλαση πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στη Χίο προκειμένου να γίνει και φέτος το καθιερωμένο έθιμο του Ρουκετοπόλεμου.

Ο κόσμος μάλιστα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ξεπέρασε τους 2.000 οι οποίοι διαδήλωσαν προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη άδεια έτσι ώστε να διεξαχθεί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου το έθιμο που λαμβάνει χώρα στο νησί.

Υπό τη διακριτική επιτήρηση της Αστυνομίας, εκατοντάδες ρουκετατζήδες αλλά φίλοι του εθίμου βρέθηκαν στο Γούβι, όπου από νωρίς το μεσημέρι κατακλύστηκε από τους φίλους του εθίμου.


Ανάμεσά τους ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, οι Βουλευτές Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης καθώς και προσωπικότητες όπως ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής.


Οι ρουκετατζήδες διέσχισαν την παραλιακή του Βροντάδου και στη συνέχεια χωρίστηκαν προς τον Άγιο Μάρκο και την Παναγία Ερειθιανή, ενώ να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και τα πειράγματα των «αντίπαλων» ομάδων. «Που είναι οι ρουκέτες σας», ρωτούσε η καθεμια ομάδα την άλλη.

Η πορεία των ρουκετατζήδων κατέληξε στον χώρο των συνεργείων με την Αστυνομία να μην εμποδίζει την είσοδό τους στην περιοχή.


Οπως όλα δείχνουν, τέλος, η συνέχεια θα δοθεί λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ του Σαββάτους με τους καλά γνωρίζοντες να διαρρέουν ότι τα συνεργεία θα επιχειρήσουν κανονικά τη ρίψη ρουκετών.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και πέρυσι μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων των δυο εκκλησιών που διαμαρτύρονται για ζημιές στις περιουσίες τους.


Πηγή: politischios.gr