10 Μαΐου 2017

Το τέλος των «090» και του… τεχνοφασισμού

Nοσοκομείο επαρχιακής πόλης δέχτηκε φουσκωμένο λογαριασμό μερικών χιλιάδων ευρώ. Έπειτα από το αρχικό σοκ, διαπιστώθηκε ότι η γραμμή δεν είχε φραγμό στα «090»! Κάποιος  έκανε πάρτι και το πληρώσαμε όλοι μας. Αλλαγή σκηνικού: Ο πρωθυπουργός μας έδωσε τα συχαρίκια μέσω twitter (και μπράβο του) σε υπάλληλο του ΟΑΕΔ επειδή έκλεισε μία άλλη «τρύπα» κι εξοικονόμησε έτσι  900 χιλ. ευρώ!


Το Σύζευξις 1 ήταν ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2006, επί Καραμανλή του νεώτερου του γνωστού και για τις εξαγγελίες του για την ανασύσταση του ελληνικού δημοσίου. Τι ήταν αυτό το πρόγραμμα; Η ζωντανή απόδειξη ότι στην Ελλάδα εξακολουθούσε τότε να υπάρχει – ακόμη-  κοινή λογική. Κάπου στην συνέχεια χάθηκε και την αναζητούμε ακόμη, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Το πρόγραμμα επέτρεψε την διασύνδεση 4.500 κτιρίων του δημοσίου με ένα ενιαίο τηλεπικοινωνιακό σύστημα. Σαν να λέμε ότι όλα τα τηλέφωνα μιας επιχείρησης μπαίνουν κάτω από μία ομπρέλα και έτσι επιτυγχάνεται ένας ουσιαστικός έλεγχος στην διαχείριση των γραμμών και φυσικά επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές και άρα οικονομία.

Ο καλός υπάλληλος του ΟΑΕΔ ανακάλυψε κάποιες παλιές μισθωμένες γραμμές που είχε η υπηρεσία του και οι οποίες κόστιζαν στον πολύπαθο Οργανισμό περισσότερες από 900.000 ευρώ τον χρόνο! Γιατί κόστιζαν τόσο; Επειδή ήταν από την εποχή που ο παλαιός κρατικός ΟΤΕ χρέωνε κάθε τέτοια γραμμή λες κι ο πελάτης αποφάσιζε να ταξιδεύσει αεροπορικώς στην Νέα Υόρκη κι όχι απλά να συνομιλήσει με έναν συνάδελφό του στην Κοζάνη. Τι έκανε ο καλός υπάλληλος; Αυτό που έπρεπε να κάνει κάποιος άλλος στην θέση του εδώ και πολλά χρόνια. Διέκοψε τις μισθωμένες γραμμές και συνδέθηκε με το Σύζευξις 1. Μπράβο στο παλικάρι που το έκανε και ακόμη περισσότερα συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό που έσπευσε να τον συγχαρεί μέσω του twitter. Επειδή η πολιτική είναι κυρίως και πάνω απ΄όλα αυτά τα μικρά που κάνουν την καθημερινή μας ζωή καλύτερη.

Τι δεν γνωρίζει ο Πρωθυπουργός: Αν είχε μπει σε εφαρμογή το Σύζευξις 2, το ελληνικό δημόσιο θα γλίτωνε κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τις επίσημες μελέτες που είχαν γίνει πριν από οκτώ χρόνια! Κι αυτό διότι το σύστημα θα έμπαινε σε 34.000 κτίρια του δημοσίου και όχι σε 4.500 που είναι σήμερα. Έτσι, δεν θα μπορούσε κάποιος μπαγάσας να μιλάει από το νοσοκομείο ολόκληρα βράδια με το «090». Και γυρεύετε ακόμη πόσα συμβαίνουν και πόσα πληρώνουμε.

Το Σύζευξις 2 επρόκειτο να έχει τελειώσει το 2012. Κι ύστερα το 2015. Κι ύστερα κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον. Κι όμως! Την τεχνολογία δεν πρέπει να την φοβόμαστε. Το αντίθετο! Μπορεί να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και κυρίως να μας εξοικονομήσει οικονομικούς πόρους που τους έχουμε σήμερα απόλυτη ανάγκη. Πόσες συντάξεις, αλήθεια, θα είχαμε γλιτώσει αν είχαμε ήδη το Σύζευξις 2; Αν το νούμερο της εξοικονόμησης των 150 εκ ευρώ τον χρόνο είναι σωστό, σύμφωνα με τις μελέτες, οι οποίες  αναφέρονται ακόμη και στα μνημόνια, τότε έχουμε ήδη χάσει περισσότερα από 750 εκ. ευρώ από το 2012 μέχρι σήμερα! Μας περισσεύουν; Μάλλον όχι.

Δικαίως περιμένουμε ότι τώρα τα πράγματα θα προχωρήσουν. Ότι το τέλος του… τεχνοφασισμού θα φέρει και το επόμενο μήνυμα του κ. Τσίπρα στο twitter, το οποίο θα μας πληροφορεί για το Σύζευξις 2.  Αλήθεια, κύριε Τσίπρα, έχετε σκεφτεί πόσα λιγότερα μέτρα θα ήσασταν αναγκασμένος να πάρετε αν είχατε σκύψει στα προβλήματα της καθημερινότητας; Αν δεν είχατε ξοδέψει όλη σας την ενέργεια σε διαπραγματεύσεις που μας κόστισαν, τελικά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ; Έχετε αναρωτηθεί πόσες παρόμοιες ιστορίες με το Σύζευξις 2 σκοτώνουν κάθε μέρα αυτή την χώρα;

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

http://www.liberal.gr/arthro/136465/apopsi/th-mauridis/to-telos-ton-ison090sin-kai-toui-technofasismou.html