13 Μαΐου 2017

2,3 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του Μνημονίου στη φορολογία

Μέτρα ύψους 2,3 δισ. ευρώ στον τομέα τη φορολογίας προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπολογίζεται να ψηφισθεί την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου.


Τα νέα μέτρα θα ξεδιπλωθούν από το 2018 μέχρι και το 2020 και θα έχουν ως συνέπεια την περαιτέρω αποδυνάμωση των νοικοκυριών, αλλά κυρίως των συνταξιούχων, σύμφωνα με το Liberal.gr.

Προφανώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει χάσει οριστικά από το εκλογικό της σώμα τους συνταξιούχους με τις περικοπές που προωθεί από το 2018, οπότε δεν της είναι δύσκολο να ρίξει περισσότερα βάρη επάνω τους.

Εκτός από τις συντάξεις που θα περικοπούν, μειώνεται το αφορολόγητο όριο, ενώ καταργούνται φοροαπαλλαγές που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν οι συνταξιούχοι, καθώς και διάφορα επιδόματα πρόνοιας.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από τα 1,8 εκατ. φορολογούμενων που κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής για τις ιατρικές δαπάνες, το 80% είναι συνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι θα πληρώσουν αυτομάτως υψηλότερο φόρο μόνο από την κατάργηση αυτής της φοροαπαλλαγής.

Επίσης, η μείωση του αφορολόγητου θίγει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν φόρο.

Για παράδειγμα ο συνταξιούχους των 650 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 650 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, ενώ ταυτόχρονα θα χάσει και μία ακόμα σύνταξη από τη μείωση των αποδοχών του.

Βέβαια, δεν υπάρχει μισθωτός, συνταξιούχος, ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης που δεν θα επιβαρυνθεί από τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σε επτά περίπου μήνες.

Όπως προκύπτει από το κείμενο του μνημονίου οι νέοι φόροι που έρχονται προβλέπουν:

1. Φοροαπαλλαγές:
– Καταργείται η έκπτωση 10% από το φόρο εισοδήματος των δαπανών των φορολογουμένων για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη

– Η έκπτωση 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Οι διατάξεις αυτές θα πάψουν να ισχύουν από το 2018, με συνέπεια την αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους.

2. Μείωση αφορολόγητου
Μείωση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες από τα επίπεδα των 1.900-2.100 ευρώ στα επίπεδα των 1.250-1.450 ευρώ, που θα έχει ως συνέπεια την μείωση των αφορολογήτων ορίων από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ.

3. Περικοπές επιδομάτων και ΕΚΑΣ
Κατάργηση παροχών ύψους 269 εκατ. ευρώ που «αλληλεπικαλύπτονται» με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, φοροαπαλλαγών και επιδομάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης και τον περαιτέρω περιορισμό του ΕΚΑΣ. Συγκεκριμένα, καταργούνται τα επιδόματα τέκνων, ενώ μειώνεται περαιτέρω το επίδομα θέρμανσης

4. Επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας έως το 2018.

http://www.moneypress.gr/?p=54514