09 Μαΐου 2017

Νέο-σοκ: «Ξαφνικός θάνατος» στα επιδόματα 30.000 δικαιούχων

Κατάργηση επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και κοινωνικών παροχών, προβλέπει το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας το οποίο αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αντί του 2020 ενώ εκτός από τα δεινά που επιφέρει σε συντάξεις και εισφορές, επιβάλλει και αλλαγές στην αγορά εργασίας και τον συνδικαλιστικό νόμο.


Όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας, τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 8 εκατ. το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018, ενώ κατά 58% εκατ. ευρώ μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από το ίδιο έτος.

Επίσης, τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ (από το συνολικό ποσό που διατίθενται ετησίως) το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.

Δεκάδες επιδόματα, όπως και το ΕΚΑΣ, θα ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το οποίο χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία της γραμματείας πρόνοιας το ύψος των παρεχόμενων επιδομάτων είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. (4,5% στην Ευρώπη-2% στην Ελλάδα).

Η κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων κόστους μόλις 10 εκατ. ευρώ είναι το πρώτο τίμημα της αναδιάρθρωσης της επιδοματικής πολιτικής που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβρη του 2017.

Ειδικότερα από το 2017 καταργούνται επιδόματα 8 εκατ. ευρώ και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο ΚΕΑ – επειδή αλληλεπικαλύπτονται – ενώ άλλα δυο εκατομμύρια καταργούνται από το 2018:

– Επίδομα Ένδειας. Δίνονταν από τους Δήμους μαζί με το επίδομα φυσικών καταστροφών. Αφορούσε 500-1300 ωφελούμενους με προυπολογισμό 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

– Επίδομα απροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε 13.000 ωφελούμενους με προυπολογισμό για το 2016 στα 5,268 εκατομμύρια ευρώ. Ενσωματώνεται στο ΚΕΑ σταδιακά. Τα 3,952 εκατομμύρια μεταφέρονται το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018.

– Επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελούμενους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προυπολογισμό 1,750 εκατομμύρια ευρώ. Για την είσπραξη του ΚΕΑ η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική.

– Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελούμενους με μεταφερόμενο προυπολογισμό 2 εκατ. ευρώ (το 1,5 εκ. από το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018).

Συνδυαστικά από το 2018 στον «κουμπαρά» του ΚΕΑ μπαίνουν και εξοικονομήσεις από φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 100-180 εκατομμυρίων ευρώ. «Ψαλίδι» μπαίνει σε:

– φοροαπαλλαγές ναυτικών
– έκπτωση 1,5% από την παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους
– επίδομα θέρμανσης (η λογική είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να συμπληρωθούν με κριτήρια απομόνωσης και κλιματολογικά και η εξοικονόμηση να κατευθυνθεί στο ΚΕΑ και σε στεγαστική πολιτική)
– φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα (80 εκατ. ευρώ). Εξετάζεται να διατηρηθούν μόνο για πληρωμές με «ηλεκτρονικό χρήμα».

Στο μέτωπο των εργασιακών, η κυβέρνηση πέτυχε να μην αυξηθεί το όριο των απολύσεων και να μην επιτραπεί το «λοκ άουτ». Ωστόσο η πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων διευκολύνεται καθώς καταργείται η προέγκρισή τους από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις «επανέρχονται», αλλά μετά το τέλος του Μνημονίου (τέλος 2018), ενώ οι εθνικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα παραμείνουν «παγωμένες» για πολλά χρόνια ακόμα.

Στον συνδικαλιστικό νόμο, σύμφωνα με το τελικό κείμενο, επεκτείνονται οι αιτίες απόλυσης των συνδικαλιστών (ποινικό αδίκημα, υπεξαίρεση) ενώ συρρικνώνονται οι συνδικαλιστικές άδειες.