18 Μαΐου 2017

Γαλλία: Τελεσίδικη απόφαση για τον Μπερνάρ Ταπί- Θα επιστρέψει 404 εκατ. ευρώ

Ο  πρώην υπουργός Μπερνάρ Ταπί, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο με την τράπεζα Credit lyonnais και την τότε υπουργό Οικονομικών και νυν διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καλείται να επιστρέψει το ποσό των 404 εκατ. ευρώ.


Ο Ταπί καταδικάσθηκε τελεσίδικα να επιστρέψει τα 404 εκατ. ευρώ, που του είχαν δοθεί, στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου.

Τον Ιούνιο του 2016, η γαλλική δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία που είχε γίνει πριν από οκτώ χρόνια για να διευθετηθεί η αντιδικία του Ταπί με την τράπεζα Credit lyonnais σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Η γαλλική δικαιοσύνη είχε θεωρήσει πως ήταν «δόλια» επειδή είχαν αποσιωπηθεί οι σχέσεις ανάμεσα στην πλευρά του Ταπί και έναν από τους διαιτητές.

Το εφετείο του Παρισιού είχε επίσης καταδικάσει τον 74χρονο Μπερνάρ Ταπί να επιστρέψει το σύνολο των ποσών, ωστόσο το πρώην αφεντικό της ομάδας Ολιμπίκ της Μασσαλίας και πρώην υπουργός του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν προσέφυγε σε τρίτο βαθμό στο Ακυρωτικό Δικαστήριο και σήμερα εκδόθηκε η απόφαση.

«Η δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική παρά μόνο όταν είναι αυστηρή και δίκαιη με όλους, ακόμη κι όταν το κράτος είναι μέρος στην υπόθεση. Η ζωή συνεχίζεται και η μάχη επίσης», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ταπί.

Η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι μια νέα αναποδιά για τον επιχειρηματία, αλλά τίποτε δε δείχνει ότι θα αποδώσει σύντομα τα ποσά: προσωπικά ο Μπερνάρ Ταπί βρίσκεται υπό δικαστική εκκαθάριση και οι εταιρείες του βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας.

Σύμφωνα με πηγές, που γνωρίζουν την υπόθεση, η δικαιοσύνη διαθέτει ήδη περίπου 90 εκατ. ευρώ σε αγαθά που έχουν κατασχεθεί από τους δικαστικούς. Μεταξύ των αγαθών αυτών είναι μια πολυτελής ιδιοκτησία στο Σεν Τροπέ που είχε αγορασθεί έναντι 48 εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώην υπουργό.

Στο πλαίσιο αυτής της πολυπλόκαμης υπόθεσης που διαρκεί εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομίας και σήμερα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κρίθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ένοχη για «αμέλεια» από το Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τον μοναδικό θεσμό που έχει τη δικαιοδοσία να δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο δεν της επιβλήθηκε ποινή, γεγονός που προκάλεσε έντονες επικρίσεις.