13 Μαΐου 2017

Κίνα: Υπεγράφη επένδυση 500 εκατ. ευρώ ανάμεσα στη Forthnet και την Κινεζική ZTE

"Η Συμφωνία του Κινεζικού κολοσσού ZET και της Ελληνικής εταιρίας Forthnet για την πραγματοποίηση επένδυσης 500 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, που υπογράφτηκε στο Πεκίνο, δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα ως χώρα επενδύσεων και ως χώρα η οποία διαρκώς αυξάνει το οικονομικό και το γεωπολιτικό της εκτόπισμα, καθώς από την κρίση βγαίνει με σταθερά βήματα."


Τα παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

«Σήμερα είναι μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή, διότι εμπεδώνεται μία συνεργασία ελληνικής και κινεζικής εταιρείας, με συμφωνία επένδυσης μισού δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο", δήλωσε ο κ. Παππάς, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του προέδρου της Forthnet Πάνου Παπαδόπουλου.

"Είναι πολύ περισσότερο μία στρατηγική επιλογή και λιγότερο μία επιχειρηματική κίνηση, διότι αυτή η συνεργασία εμπίπτει τόσο στη στρατηγική της Κίνας για τον δρόμο του μεταξιού και την εμπορική της διασύνδεση με την Ελλάδα και τη Δύση, εμπίπτει στη στρατηγική της Ελλάδας για να καταστεί η Ελλάδα, βγαίνοντας από την κρίση, ένας σύγχρονος κόμβος εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών και βεβαίως εμπίπτει και στη στρατηγική της Ε.Ε. για την κοινωνία του Gigabit, δηλαδή για την κοινωνία της διασύνδεσης των υπερυψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο", επισήμανε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: "Συνεπώς νομίζω ότι είναι ένα σήμα, το οποίο όχι μόνο δείχνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας εμβαθύνονται καθημερινά και παίρνουν και υλική διάσταση, πέρα μόνο από τις διακηρύξεις, αλλά δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα ως χώρα επενδύσεων και ως χώρα η οποία διαρκώς αυξάνει το οικονομικό και το γεωπολιτικό της εκτόπισμα, καθώς από την κρίση βγαίνει με σταθερά βήματα».

Η επικεφαλής του Κινεζικού Κολοσσού ZTE κ. Βανγκ χαρακτήρισε την εν λόγω επένδυση ως "ένα πρώτο βήμα μιας σειράς μεγάλων επενδύσεων του ομίλου στην Ελλάδα, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών". Παράλληλα ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που παρείχε προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία και εξέφρασε την πρόθεση του ομίλου να αυξήσει τις επενδυτικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για μια "τεράστια συμφωνία η οποία ανοίγει το δρόμο για τις τηλεπικοινωνίες του 21ου αιώνα στην Ελλάδα".