07 Μαΐου 2017

ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΑΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ ΣΕ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ! Χρυσοφόρο κοίτασμα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης! Θησαυρός 600 δισ. δολαρίων!

- Σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum, νοτιοδυτικά της Κρήτης βγάζουν.. λαβράκι!
- Βέβαιοι οι επιστήμονς πως ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα - μαμούθ!
- Πιστεύουν ότι είναι μεγαλύτερα ακόμα και από αυτά που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ)!
- "Φλέβα χρυσού" σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου αντί φυσικού αερίου
- Οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια!

Νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης φέρνουν στο φως οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum, σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ.

Οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια που αντιστοιχούν σε μία ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real News, οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πριν από τρεις μήνες και τα επιστημονικά τους ευρήματα ανοίγουν νέες ενεργειακές προοπτικές για την χώρα μας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πρόσφατη ανακάλυψη δείχνει με βεβαιότητα ότι και ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα - μαμούθ και μάλιστα μεγαλύτερα ακόμα και από αυτά που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ)!

Η μελέτη της Spectrum παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και είχε τίτλο «Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου αντί φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια που αντιστοιχούν σε μία ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων!

Όπως σημειώνεται στην μελέτη, νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της ΑΟΖ που ανήκει στην Λιβύη, εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο. Ο πρώτος ύφαλος εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος Ζορ, ο οποίος έχει μήκος 10 χλμ. Οι δύο ύφαλοι φαίνεται με βεβαιότητα ότι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Φάκελος ΑΟΖ και επενδύσεις

​Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο σημεία ερευνών απέχουν ελάχιστα από τη νοητή οριογραμμή που χωρίζει την λιβυκή ΑΟΖ από την ελληνική. Συγκεκριμένα, ο πρώτος ύφαλος απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ελληνικά θθαλάσσια όρια, όπως αυτά ορίστηκαν από τη λιβυκή πλευρά, η οποία και ανέθεσε στις εταιρείες γτη διεξαγωγή των ερευνών. Η Spectrum διαπίστωσε με εμφανή έκπληξη ότι ο υπεργιγαντιαίος αυτός "στόχος" προσομοιάζει στο κοίτασμα Ζορ.

Ωστόσο, ο εν λόγω ύφαλος έχει συνολικό μήκος 100 χλμ. και ο όγκος του υπολογίζεται ότι είναι πιθανότατα ακόμα και δέκα φορές μεγαλύτερος του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ! Επιπλέον, οι αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν μόλις 6 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τον πρώτρο στόχο και ένα δεύτερο κοίτασμα μήκους 80 χιλιομέτρων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Λιβύης. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση ο τεράστιος πλούτος, που υπάρχει εκεί, θα μείνει ανεκμετάλλευτος.

Όπως τονίζει ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, ο εντοπισμός των νέων κοιτασμάτων αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της Ελλάδας.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών, ενόψει του νέου διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Ενέργειας, για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο.

Πηγή: Real News