10 Μαΐου 2017

Βόμβες περιττωμάτων: Το νέο «όπλο» της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Στα social media τις αποκαλούν «βόμβες-Puputov», ή αλλιώς «βόμβες περιττωμάτων» και είναι το νέο όπλο που χρησιμοποιούν αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές κατά των δυνάμεων καταστολής στην κλυδωνιζόμενη από τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ταραχές Βενεζουέλα.

Η επόμενη αντικυβερνητική διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα και οι αφίσες καλούν τους πολίτες να μετάσχουν στην “Marcha de la Mierda,” την «Πορεία των Περιττωμάτων».


Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τέτοια «πυρομαχικά» ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις ταραχές στο Λος Τέκες, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά απ’ το Καράκας. Σύμφωνα με μια μαρτυρία, που γρήγορα κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, διαδηλωτές περιέλουσαν περίπου 12 μέλη της Εθνοφρουράς, τα οποία αηδίασαν τόσο πολύ που έκαναν εμετό.

Ανεξάρτητα απ’ το αν ήταν αληθινή η μαρτυρία, ήταν αρκετή για να φουντώσει το ενδιαφέρον για τις «βόμβες περιττωμάτων», με πολλούς χρήστες να ανταλλάσουν οδηγίες για την κατασκευή τους μέσω του Διαδικτύου και του WhatsApp.

Δύο μέρες αργότερα, αναφέρθηκε χρήση των αηδιαστικών αυτών «πυρομαχικών» στις πόλεις Σαν Κριστομπάλ, Μερίδα, Βαλένθια, αλλά και στο Καράκας τη μέρα που η αντιπολίτευση είχε οργανώσει πορείες σ’ ολόκληρη τη χώρα για να καταγγείλει τα σχέδια του Νικολάς Μαδούρο για μια νέα λαϊκή, Συντακτική Εθνοσυνέλευση που θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το σύνταγμα παρακάμπτοντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη βουλή.


Η έλλειψη πολεμοφοδίων και η ωμότητα που επιδεικνύουν οι δυνάμεις ασφαλείας αναγκάζουν τους διαδηλωτές να καταφεύγουν σε νέες δημιουργικές μορφές αυτοάμυνας. 37 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κι εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τις 30 Μαρτίου, όταν η αντιπολίτευση κάλεσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Πριν τις «βόμβες περιττωμάτων» διαδηλωτές χρησιμοποίησαν χρωμο-βόμβες, δηλαδή βόμβες με μπογιές, που εκτόξευαν στα παρμπρίζ των οχημάτων της αστυνομίας για να τους περιορίζουν την ορατότητα. Άλλοι πάλι μαθαίνουν μέσω των social media να φτιάχνουν ασπίδες για να προστατεύονται απ’ τα δακρυγόνα.




Στελέχη της κυβέρνησης Μαδούρο επιμένουν ότι στις πρώτες γραμμές των αντικυβερνητικών διαδηλωτών βρίσκονται ένοπλοι πληρωμένοι μισθοφόροι και ισχυρίζονται ότι πολλοί από τους θανάτους διαδηλωτών που αποδίδονται στα χτυπήματα απ’ τα κάνιστρα των δακρυγόνων προκλήθηκαν από τα σφαιρίδια που εκτοξεύουν με τις σφεντόνες τους διαδηλωτές.