17 Μαΐου 2017

Το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη* για την επόμενη μέρα

Του Σάκη Μουμτζή

«Ο Πανελευσινιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα 7-5.» Σε αυτήν την μπούρδα κρύβεται όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, τα μέτρα που ψηφίζονται είναι τα τελευταία, καθώς θα συνοδευτούν από κάποια αναφορά στην ρύθμιση του χρέους, που θα βοηθήσει να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που με την σειρά του θα συντελέσει στην έξοδο στις αγορές.

Παράλληλα, με την διαρκή προβολή των αντιμέτρων των 7,5 δισ -άγνωστον βέβαια πώς προκύπτει αυτός ο αριθμός- θα προσπαθήσει να αποδείξει στον Ελληνικό λαό, που θα βιώνει τα σκληρά μέτρα των 5 δισεκ., πως έρχεται ταχύτατα η περίοδος των «παχιών αγελάδων.»Αυτά περίπου θα ακουστούν από την Α.Τσίπρα και τους υπουργούς του, στην βουλή, τις επόμενες ημέρες.

Απέναντι σε αυτό το αφήγημα, που αναφέρεται σε μια εικονική πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πρέπει να αρκεστεί μόνον στην αποδόμηση του. Επιβάλλεται να παρουσιάσει και το δικό του, που θα προσπαθήσει να το καταστήσει κυρίαρχο και ηγεμονικό.

Τι θα λέει αυτό το αφήγημα;

1. Με την κυβέρνηση του, θα τρέξουν με ταχύτατο ρυθμό όλες οι μεταρρυθμίσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις.

2. Θα αλλάξει το μείγμα εσόδων-δαπανών, με το βάρος στις περικοπές δαπανών και όχι στην υπερφορολόγηση.

3. Θα υπάρξει λειτουργική ανακατανομή του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, χωρίς απολύσεις.

4. Αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν αισθητά την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να έχουμε επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και άρση των capital controls.

5. Συγχρόνως, το κλίμα της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας θα ενθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην χώρα μας, χάρη και στις χαμηλές αποτιμήσεις των  εγχώριων περιουσιακών στοιχείων. Η Ελληνική οικονομία επειδή είναι ρηχή, με μεγάλη ευκολία μπορεί να εκτιναχθεί.

6. Οι σημαντικοί τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού θα αποκαθαρθούν πλήρως από τα αναχρονιστικά αριστερά ιδεολογήματα και θα εκσυγχρονιστούν με την συνεργασία των φορέων τους.

7. Θα εκκαθαριστεί με ταχύτατες και συνοπτικές διαδικασίες ο χώρος του Πολυτεχνείου και των Εξαρχείων. Δεν θα αποκατασταθεί μόνον η τάξη σε αυτές τις περιοχές, αλλά θα διατηρηθεί κιόλας. Θα υπάρξει διαρκής, πλέον, έλεγχος αυτών των χώρων.

8. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να πείσει πως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο κόμμα, που διδάχτηκε από το κρατικιστικό παρελθόν της. Θα πρέπει, εμπράκτως, να αποδείξει πως οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις είναι ιδιοκτησία της και όχι προϊόν επιβολής.

Αν μπορέσει και συγκροτήσει κατά τρόπο συνεπή αυτό το αφήγημα, εμπλουτισμένο και με άλλα στοιχεία, τότε θα μπορέσει να πείσει ένα σημαντικό μέρος του Ελληνικού λαού πως μπορεί να μεταμορφώσει αυτήν την χώρα. Συγχρόνως, θα πρέπει να εκμεταλλευθεί και το γεγονός πως ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αποδυναμωμένος, καθώς η μνημονιακή διακυβέρνηση του θα είναι πρόσφατη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν εγκαλείται για τις μεταρρυθμίσεις  που ψηφίζει. Εγκαλείται, γιατί με την πολιτική του, κατέστησε το τέταρτο μνημόνιο αναγκαίο και ανέκοψε την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το 2015. Εγκαλείται γιατί ψηφίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά στην συνέχεια τις υπονομεύει.

Έτσι, αν η ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα με την κατεδάφιση του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μια εύκολη υπόθεση, μπορέσει και συνθέσει το δικό του και το αφηγηθεί πειστικά, τότε η εκλογική νίκη του κόμματος του θα είναι και βέβαιη και μεγάλη.

*Σκοπίμως αναφέρομαι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι στην ΝΔ.

http://www.liberal.gr/arthro/138099/apopsi/s-moumtzis/to-afigima-tou-kuriakou-mitsotaki-gia-tin-epomeni-mera.html