16 Μαΐου 2017

«Ναι» ΣΥΡΙΖΑ σε νέο Βατοπέδι-Ο Σκουρλέτης έδωσε ήδη την αποζημίωση σε Μονή του Αγ. Όρους

Σε… μίνι υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εξελίχθηκε η διαμάχη του Δήμου Πολύγυρου με την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου για την κυριότητα μεγάλης διεκδικούμενης έκτασης στη Χαλκιδική.

Το Εφετείο δικαίωσε τη Μονή, αναγνώρισε ότι είναι ιδιοκτήτρια της έκτασης, όπου λειτουργούσαν κατασκηνώσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, και τώρα ο Δήμος Πολύγυρου καλείται να καταβάλει περίπου 750.000 ευρώ στη Μονή για ενοίκια.


Τα χρήματα αυτά θα καταβάλει ο δήμος με τις…ευλογίες της κυβέρνησης (σ.σ. με σχετικό κονδύλι του υπουργείου Εσωτερικών).

Να σημειώσουμε ότι πριν από μερικά χρόνια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσαν στις διεκδικήσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε όλη τη Χαλκιδική από μονές του Αγίου Όρους.

Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ στον Δήμο Πολύγυρου, εκ των οποίων τα 750.000 ευρώ προορίζονται –με βάση εισήγηση του δημάρχου Αστέριου Ζωγράφου– για την Ιερά Μονή Διονυσίου, ως ενοίκια για τη χρήση των κατασκηνώσεων στη Μεταμόρφωση,οι οποίες φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι περισσότερα από 2.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Οι κατασκηνώσεις αυτές λειτουργούν επί δεκαετίες σε χώρο ο οποίος θεωρούνταν επί χρόνια δημόσια γη. Μάλιστα, το 1994 το κράτος παραχώρησε την έκταση στη Νομαρχία Χαλκιδικής και ακολούθως με τον νόμο «Καλλικράτη» εκχωρήθηκε στον Δήμο Πολύγυρου.

Όμως, όλα αυτά ανατράπηκαν με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο δικαιώνει τη Μονή ως προς την καταβολή, από τον Δήμο Πολύγυρου, 69.000 ευρώ τον μήνα και συνολικά 750.000 ευρώ για ανεξόφλητα ενοίκια από τη χρήση της έκτασης των κατασκηνώσεων.

Την υπόθεση αποκάλυψε τον περασμένο μήνα το «Π», φέρνοντας στο φως καταγγελία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης,ότι ενώ σε ένα από τα δικαστήρια ο δήμος κέρδισε σε πρώτο βαθμό, στη συνέχεια η δημοτική Αρχή έχασε στο Εφετείο.

Η υπόθεση πήρε νέα τροπή στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πολύγυρου, όταν, μετά τα προγραμματισμένα θέματα αλλά και τα εκτός ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος εισηγήθηκε προφορικά να συνυπολογιστούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη του δήμου οι διεκδικήσεις της .

Αιτία αυτής της κίνησης του δημάρχου ήταν η προ λίγων ημερών υπ. αριθμ. 13260/25-4-2017 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία εγκρίθηκε η επιχορήγηση με 1.832.775,10 εκατ. ευρώ του Δήμου Πολύγυρου, για την εξόφληση υποχρεώσεών του που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 1/3/2017, από τα χρηματικά διαθέσιμα του προγράμματος Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ).

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τάσος Καντάρας (ήταν υποψήφιος δήμαρχος στις προηγούμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ),στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε την αντίθεσή του στη σχετική εισήγηση του δημάρχου.

Μιλώντας στο «Π» ο κ. Κανταράς είπε: «Η υπόθεση της αντιδικίας της Ιεράς Μονής Διονυσίου και του Δήμου Πολύγυρου για τη κατασκήνωση της Μεταμόρφωσης φαίνεται ότι γίνεται ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Αυτήν τη στιγμή ο δήμαρχος Πολύγυρου ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει εξουσιοδότηση για να εντάξει τις οφειλές που, κατόπιν της απόφασης του Αρείου Πάγου, οφείλει πλέον ο δήμος στην Ιερά Μονή Διονυσίου να πληρώσει τα ενοίκια και μάλιστα από τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.

Εμείς, ως Ενωτική Κίνηση, καταψηφίσαμε αυτήν την πρόταση. Δεν συμφωνούμε να δοθεί ούτε ένα ευρώ στους ιερομόναχους της Ιεράς Μονής Διονυσίου. Τα κτήματα και όλες αυτές οι εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο, ανήκουν σε κατοίκους, είναι γήπεδα, είναι εκκλησίες, είναι κατασκηνώσεις. Δεν μπορούν να διεκδικούν τέτοιες ιδιοκτησίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως αντιπολίτευση αγωνιζόταν τα προηγούμενα χρόνια να εξασφαλιστούν αυτές οι δημόσιες εκτάσεις υπέρ των κατοίκων, τώρα, ως κυβέρνηση, αναδιπλώνεται.Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες κάνοντας αυτή την κωλοτούμπα».

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13/5