10 Μαΐου 2017

ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΣΥΡΙΖΑ! Το νέο μνημόνιο Τσίπρα φέρνει αυτόματες κατασχέσεις

Σχεδόν ολόκληρο κεφάλαιο του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου έχουν αφιερώσει κυβέρνηση και θεσμοί για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων.


Έτσι, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προκήρυξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης, διαχείρισης και αυτοματοποίησης διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με το Capital.gr, προβλέπει τη δημιουργία 6 πολύ σημαντικών ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα βοηθήσουν τη φορολογική διοίκηση στο έργο της. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία:

1. Εφαρμογής διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.

2. Εφαρμογής παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων.

3. Εφαρμογής αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.

4. Εφαρμογής παρακολούθησης και αυτοματοποίησης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

5. Εφαρμογής ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών.

6. Εφαρμογής εκτυπώσεων και αναφορών.

Το κόστος του έργου, σύμφωνα με το προϋπολογισμό, ανέρχεται σε 768.051,50 ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου είναι πολλαπλές και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

– Την επιτάχυνση των διαδικασιών ηλεκτρονικής κατάσχεσης εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι τα τραπεζικά υπόλοιπα. Με την υφιστάμενη διαδικασία μεσολαβούν έως και 15 ημέρες από την ημέρα που θα επιβληθεί η κατάσχεση έως και την ημέρα που θα αποδοθεί το ποσό της κατάσχεσης στο δημόσιο ταμείο. Στόχος είναι αυτό το χρονικό διάστημα να μειωθεί ακόμη και στις 5 ημέρες.

– Ταχύτερες κατασχέσεις εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια. Η σημερινή διαδικασία είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική και περιλαμβάνει ακόμη και επίσκεψη του ενοικιαστή στα δικαστήρια για την υπογραφή εγγράφων. Στόχος είναι η διαδικασία να γίνει πολύ πιο σύντομη με λιγότερη γραφειοκρατία

– Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων φορολογούμενων που δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

Με κατασχέσεις εναντίον τους ζουν σήμερα περίπου 900.000 φορολογούμενοι. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός μέσα στο 2017 αναμένεται να αυξηθεί και να ξεπεράσει το 1 εκατ..

Η αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων γίνεται, καθώς πολλοί αφήνουν τους φόρους τους απλήρωτους (3,2 δισ. ευρώ νέες οφειλές μέσα στο πρώτο 3μηνο), ενώ επιταχύνονται σταδιακά και οι διαδικασίες κατάσχεσης.