15 Μαΐου 2017

Ο γιος του Αντονι Κουίν εγκατέστησε ένα έργο που σόκαρε τη Βενετία [εικόνες]

Ο ιταλός καλλιτέχνης Lorenzo Quinn έκανε ένα εντυπωσιακό έργο για την Biennale της Βενετίας 2007 που κόβει την ανάσα.

Είναι μια αναπαράσταση που θέλει να μας κάνει να σκεφτούμε για την άνοδο των νερών που θα μπορούσε να εξαφανίσει την ιταλική πόλη των δόγηδων. Το έργο αποκαλείται Support και αναπαριστά δύο γιγαντιαία χέρια, ύψους 9 μέτρων, τα οποία βγαίνουν από τα βάθη της θάλασσας και κρατούν τον τοίχο του ξενοδοχείου Ca Sagredo μέσα στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.




Επιθυμία του καλλιτέχνη είναι να μας κάνει να αντιδράσουμε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στην άνοδο της στάθμης του νερού που μπορεί να καταστρέψει τη Βενετία.
Ο Λορέντσο Κουήν είναι γιός του μεγάλου αμερικανού ηθοποιού Αντονι Κουήν, ο οποίος πέθανε το 2001, διάσημος και για τον ρόλο του στον Αλέξη Ζορμπά.


Ο καλλιτέχνης έθεσε το ανθρώπινο σώμα στην καρδιά του έργου του, μέσα από πολλά και επιτυχημένα έργα.
Το εν λόγω έργο θα κοσμήσει την Βενετία στην 57η Biennale που θα γίνει από τις 13 Μαίου ως τις 26 Σεπτεμβρίου 2017.




«Η Βενετία είναι μια πόλη κουλτούρας πάνω στο νερό, η οποία ενέπνευσε τον πολιτισμό ανά τους αιώνες. Αλλά για να συνεχίσει, η πόλη χρειάζεται την βοήθεια της γενιάς μας και των επόμενων γενεών, εξαιτίας της απειλής της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο νεαρός Κουήν στο Halcyon Gallery.




Στο έργο του συνδιάζει τέλεια τις δύο όψεις της ανθρώπινης φύσης που είναι η δημιουργία και η καταστροφή: «Τα χέρια έχουν πολλές εξουσίες: την εξουσία να μισούν, να αγαπούν, να δημιουργούν και να καταστρέφουν», δήλωσε. Τα συγκεκριμένα χέρια της Βενετίας εκφράζουν ταυτόχρονα την επιθυμία να κρατήσουν το κτίριο έξω από το νερό, αλλά δείχνουν και την αδυναμία του εγχειρήματος. Είναι χέρια που ξαναδίνουν ελπίδα, παρότι είναι ικανά να καταστρέψουν τον κόσμο, αφού μπορούν και να τον σώσουν.


Ο Λορέντσο είναι ο πέμπτος γιός του Αντονι Κουήν. Γεννήθηκε στην Ρώμη και μητέρα του είναι η Jolanda Addolori. Ο διάσημος ηθοποιός, μεξικανικής καταγωγής, έζησε στις ΗΠΑ αλλά και στην Ιταλία, την Βαρκελώνη και την Ισπανία.


Ο Λορέντσο Κουήν σπούδασε καλές τέχνες στην Academy of Fine Arts της Νέας Υόρκης. Για ένα διάστημα υπήρξε ηθοποιός και έπαιξε ακόμη και σε ταινίες με τον διάσημο πατέρα του. Τα εγκατέλειψε όλα για να αφιερωθεί στην γλυπτική και την ζωγραφική, με μεγάλη επιτυχία.
Ζει σε πολλές χώρες ενώ έχει και ένα εστιατόριο στην Βαρκελώνη, όπου εκθέτει κάποια έργα του.