20 Μαΐου 2017

ΝΔ: «Στρατηγική που κερδίζει, δεν αλλάζει»

Ούτε μία, ούτε δύο, δεκατρείς φορές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο… «στρατηγικό αδιέξοδο» της Νέας Δημοκρατίας και σχεδόν άλλες τόσες στο… «λάθος αφήγημα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως καταμέτρησαν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής κόντρας των πολιτικών αρχηγών για το «τέταρτο Μνημόνιο» που, όπως αναμενόταν, ενέκριναν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.


«Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος αντιμετώπισε αρχικά με χιούμορ το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ανάλωσε πάνω από το ένα τρίτο της 60λεπτης ομιλίας του για να κάνει υποδείξεις στον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να ασκείται η αντιπολίτευση.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης να πετάξει για μια ακόμη φορά το γάντι στον πρωθυπουργό που είχε ορίσει την επόμενη κάλπη για τον Μάιο του 2019, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. «Αν είστε τόσο σίγουροι ότι είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν ποιος είναι σε αδιέξοδο και ποιος δεν είναι…», ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε τη δευτερολογία του.

Με αφορμή και τη διάψευση των κυβερνητικών προσδοκιών για απόσπαση ψήφων από την αντιπολίτευση υπέρ των «ψευτοαντίμετρων», συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωναν ότι «η τόσο έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού αποτελεί την καλύτερη, ίσως, απόδειξη ότι αποδίδει τα μέγιστα η στρατηγική που έχει χαράξει ο Κυριάκος». Εξέφραζαν, ταυτόχρονα, την πεποίθηση ότι «ακόμη και αν δεν είχαμε όλες τις μετρήσεις να καταγράφουν το double σκορ της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, από μόνο του το πάθος με το οποίο επέμενε ο κ. Τσίπρας να μας λέει “αλλάξτε αφήγημα”, δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

«Όσο βγαίνει στον κόσμο…»

Ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της σκληρής αντιπαράθεσης με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή που, όπως έλεγαν, «έδωσε την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να καταδείξει ότι δικαιώθηκε πλήρως η κριτική με την οποία συνοδεύει τους τελευταίους 13 μήνες το αίτημά του για πολιτική αλλαγή», στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν την επομένη να ανακοινώσουν περιοδεία του αρχηγού τους στην Αίγινα «στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας του με τους πολίτες».

Υποστηρίζοντας ότι «το αίτημα των εκλογών ήταν και παραμένει ανεξάρτητο από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», γαλάζια στελέχη επισημαίνουν: «Στρατηγική που κερδίζει δεν αλλάζει». Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουν τη δέσμευση «να γυρίσει μέχρι τις εκλογές από άκρου εις άκρον όλη την ελληνική επικράτεια» που έχει αναλάβει o ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Όσο βγαίνει στον κόσμο, τόσο αυξάνεται η αποδοχή του από τους πολίτες οι οποίοι αξιολογούν τον ίδιο και την ειλικρίνεια με την οποία τους απευθύνεται, κάνοντας τη σύγκριση με τα ψέματα που τους έχει πει ο Τσίπρας ο οποίος τώρα κρύβεται στο Μαξίμου», επιχειρηματολογούν.

Στην Πειραιώς «επενδύουν» στην προσωπική αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη, που, όπως υποστηρίζουν, αποτελεί «βασικό όπλο» της στρατηγικής που ακολουθούν «για την αποδόμηση των ψεμάτων που συνεχίζει να λέει ο Αλέξης Τσίπρας». Πιστεύουν ότι αυτό αποτυπώθηκε στη σύγκρουση των δύο στο Κοινοβούλιο, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε σαφές ότι «εκείνο που ψήφισαν οι 153 είναι το τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο περιέχει πολύ σκληρά μέτρα που θίγουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». Και, ταυτόχρονα, «ακύρωσε πλήρως το κεντρικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει τη χώρα από την κρίση και από τα Μνημόνια», αφού «η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι στο τέταρτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου το 2019, το 2020 και το 2021».

«Δεν υπάρχουν αντίμετρα»

Με την παρέμβαση Μητσοτάκη, υποστηρίζουν, «έγινε ξεκάθαρο σε όλους ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αντίμετρα». Κι αυτό καθώς, «προϋπόθεση για να εφαρμοστούν αποτελεί να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι ανέφικτα ή –ακόμη χειρότερα– για να υλοποιηθούν θα έχει διαλυθεί πλήρως η κοινωνία και η οικονομία». Εκτιμούν επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «απέκρουσε τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς περί καταστροφολογίας, παρουσιάζοντας την πολύ σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός και τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μόνο η Ελλάδα είναι σε ύφεση, σε αντίθεση με το σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών».

«Είναι φανερό και από τη συζήτηση στη Βουλή ότι το success story που επιχειρεί να περάσει στην κοινωνία η κυβέρνηση δεν έχει απήχηση», συμπεραίνουν γαλάζια στελέχη. «Ουδείς πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε μεταρρυθμιστική δύναμη», λένε και υπενθυμίζουν την αποστροφή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ότι «μόνο στα παραμύθια ο βάτραχος γίνεται πρίγκιπας».

Ενώ, όπως έκανε και ο πρόεδρος της ΝΔ, απαριθμούν τα κυβερνητικά στελέχη που βάζουν εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων: «Όπως ο κ. Σπίρτζης, που με πόνο ψυχής και με δάκρυα στα μάτια υπογράφει την πώληση του ΟΣΕ και μετά αναζητεί πώς θα δημιουργήσει έναν δημόσιο ΟΣΕ. Όπως η περίπτωση του κ. Σκουρλέτη, που τη μία ημέρα εναντιώνεται στην πώληση της ΔΕΗ, την άλλη καταγγέλλει συμφέροντα και στο τέλος ψηφίζει την πώληση ποσοστού της. Όπως ο κ. Τσιρώνης, που ομολόγησε ότι είναι αντίθετος με την επένδυση στο Ελληνικό».

Στα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί η πεποίθηση ότι «η ψήφιση του τετάρτου Μνημονίου από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαλύει πλήρως τους δεσμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας με κοινωνικές ομάδες που στήριξαν στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι επαγγελματίες «και, περισσότερο από όλους, η νέα γενιά και οι πλέον αδύναμοι».

Γρηγόρης Τζιοβάρας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ