19 Μαΐου 2017

Όλη η αλήθεια για τα αντίμετρα

Του Νίκου Φιλιππίδη

Το κυβερνητικό αφήγημα με τα περίφημα πλέον αντίμετρα, άρχισε να ξεδιπλώνεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οπότε η κυβέρνηση έδωσε ένα πρώτο πράσινο φως στα πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ για τη μεταμνημονιακή περίοδο, φέρνοντας στο προσκήνιο διάφορα ευφυολογήματα, όπως «το τέλος της λιτότητας».


Το κυβερνητικό αφήγημα με τα περίφημα πλέον αντίμετρα, άρχισε να ξεδιπλώνεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οπότε η κυβέρνηση έδωσε ένα πρώτο πράσινο φως στα πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ για τη μεταμνημονιακή περίοδο, φέρνοντας στο προσκήνιο διάφορα ευφυολογήματα, όπως «το τέλος της λιτότητας».

Λίγες μέρες μετά ήρθε η προσγείωση. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με έγγραφό του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο ξεκαθάρισε γραπτώς ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και εντός του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί.

Της προσγείωσης ακολούθησε η εμφάνιση μεγάλου μέρους της αλήθειας για τα περίφημα αντίμετρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο με δήλωσή του στις 13 Μαρτίου. Ανέφερε ότι «τα αντίμετρα τα οποία αποτελούν κεντρικό σημείο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση όπου το 2018 θα έχουμε επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ».

Το κρίσιμο μέρος της δήλωσης ήταν το τελευταίο και ειδικότερα η αναφορά στην επίτευξη του στόχου του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Σε αυτό το κομμάτι, με επίκεντρο τη λέξη «βέβαιη», αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια για την ενεργοποίηση των αντίμετρων.

Σύμφωνα με αυτήν, τον Ιούνιο του 2018, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι (χωρίς την ελληνική κυβέρνηση), θα πρέπει να κρίνουν:

- Εάν ξεπερνιέται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, τότε θα είναι δυνατή μαζί με την εφαρμογή των μέτρων του 2019 και η ενεργοποίηση των αντίμετρων της ίδια χρονιάς. Όπως λέει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εφαρμοστούν μέτρα μόνιμης απόδοσης (μείωση συντάξεων) 1% του ΑΕΠ και θα εφαρμοστούν μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας ύψους επίσης 1%.  

- Εάν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του 2018 και ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί, αυτό που δεν λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η κυβέρνηση είναι ότι αυτόματα θα ενεργοποιηθούν μέτρα, χωρίς καν να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για την ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» της πρώτης αξιολόγησης, ο οποίος ισχύει έως το τέλος του 2018 και προβλέπει την οριζόντια περικοπή δαπανών. Δεδομένης της πρόβλεψης του ΔΝΤ, που περιλαμβάνεται και στο πολυνομοσχέδιο, ότι το 2018 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% τότε κάθε άλλο παρά απίθανη είναι η εφαρμογή νέων πρόσθετων μέτρων άνω των 2 δισ. ευρώ όχι μακριά από σήμερα, αλλά σε έναν χρόνο από τώρα.

Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύουν οι κυβερνητικές αστοχίες που οδηγούν σε μεγάλη απόκλιση για το τρέχον έτος, καθώς ήδη έχει παραδεχτεί απόκλιση μιας μονάδας του ΑΕΠ ως προς τον στόχο της ανάπτυξης.

Αλλά όπως προειπώθηκε υπάρχει η δέσμευση του νομοθετημένου κόφτη με τα επιπλέον μέτρα. Από αυτή τη δέσμευση αντλεί και το οικονομικό επιτελείο τη «βεβαιότητα» ότι θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Απλά θα πάρει όσα μέτρα επιπλέον χρειαστεί προκειμένου να βρει τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να τα εφαρμόσει...

http://www.liberal.gr/arthro/138709/oikonomia/2017/oli-i-alitheia-gia-ta-antimetra.html