18 Μαΐου 2017

Μακέιν: Να απελαθεί ο Τούρκος πρέσβης από τις ΗΠΑ

«Θα πρέπει να πετάξουμε έξω από δω τον πρεσβευτή τους», δήλωσε σε συνέντευξή του ο εμβληματικός γερουσιαστής των ρεπουμπλικάνων μετά τα επεισόδια σε βάρος Κούρδων - «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοια θλιβερή συμπεριφορά», έγραψε στο twitter

Να απελάσει τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον προτρέπει την κυβέρνηση Τραμπ ο εμβληματικός ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν μετά τα γεγονότα στην αμερικανική πρωτεύουσα, έξω από την Τουρκική πρεσβεία, με πρωταγωνιστές του φρουρούς του Ερντογάν, οι οποίοι βιαιοπράγησαν σε βάρος Κούρδων διαδηλωτών.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε να απομακρυνθεί από το διεθνή συνασπισμό για τη Συρία ο Αμερικανός απεσταλμένος, τον οποίο χαρακτήρισε φιλο- Κούρδο.


«Θα πρέπει να πετάξουμε έξω από 'δω τον πρεσβευτή τους. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες από τη διπλωματία», είπε ο Μακέιν σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει παράλληλα να κινηθούν και νομικές διαδικασίες.

Ο γερουσιαστής Μακέιν είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει τα επεισόδια στην Ουάσινγκτον, ως «κακομεταχείριση». «Εδώ είναι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τα κάνουμε αυτά εδώ εμείς. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια τέτοια θλιβερή συμπεριφορά», έγραψε στον λογαριασμό του, στο twitter ο γερουσιαστής».




Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες που μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Σερντάρ Κιλίτς, εκλήθη για εξηγήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, με τον πιο ισχυρό τρόπο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διαμαρτυρηθεί στην τουρκική πρωτεύουσα για τα προχθεσινά επεισόδια έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, τα οποία προκάλεσαν φρουροί του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον δημοσιοποίησε την πρόθεσή της για να προχωρήσει σε συλλήψεις των δραστών, οι οποίοι ανήκουν στο προσωπικό της τουρκικής προεδρίας και της τουρκικής πρεσβείας.

«Στηρίζουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων για ελεύθερη έκφραση», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία τονίζει ότι η Αμερική κατέστησε γνωστή την ανησυχία της στην Άγκυρα. Στην ουσία πρόκειται για αυστηρό διπλωματικό διάβημα, όπως μας τόνισε διπλωματική πηγή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Τούρκους να δώσουν στοιχεία των αστυνομικών και των συνεργατών της τουρκικής πρεσβείας, που φαίνονται στα βίντεο να κτυπούν βάναυσα Κούρδους διαδηλωτές.

Με τίτλο: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη βία έξω από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας", η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει:
Μας ανησυχούν τα βίαια επεισόδια που αφορούν διαδηλωτές και τουρκικό προσωπικό ασφαλείας, την Τρίτη το βράδυ. Η βία δεν αποτελεί ποτέ κατάλληλη απάντηση στην ελευθερία του λόγου και στηρίζουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων παντού για ελεύθερη έκφραση και ειρηνική διαμαρτυρία. Καταστήσαμε γνωστή την ανησυχία μας προς την τουρκική κυβέρνηση με τον πιο ισχυρό τρόπο.

ΕΞΑΛΛΟΥ η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Οι πράξεις που έγιναν έξω από την τουρκική πρεσβεία χθες στην Ουάσιγκτον αντιτίθενται στις αρχές και τι αξίες της πρώτης τροποποίησης του Συντάγματος, τις οποίες εργαζόμαστε ακούραστα για να προστατεύσουμε σε καθημερινή βάση. Η Μητροπολιτική Αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις και έχουμε πρόθεση να ασκήσουμε διώξεις εναντίον και των άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν (στα επεισόδια). Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη Μυστική Υπηρεσία για να εντοπίσουμε και να καταστήσουμε υπεύθυνους όσους ενεπλάκησαν στις χθεσινές συμπλοκές.