19 Μαΐου 2017

Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε τρολάκια

Του Θανάση Χειμωνά

Θα σας διηγηθώ μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Johannes O’ Mayor. Όσοι είσαστε ενεργοί στο Facebook σίγουρα τον γνωρίζετε. Για τους υπόλοιπους να αναφέρω πως πρόκειται για έναν ωραίο τύπο ο οποίος, αν και ιδεολογικά ανήκει στον φιλελεύθερο χώρο, έχει εδώ και χρόνια υιοθετήσει μια διαδικτυακή περσόνα φανατικού παλαιοπασόκου που αναπολεί το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, επαναλαμβάνει χωρίς σταματημό πως «το ΠΑΣΟΚ έκανε έργα» κ.ο.κ.


Αξίζει να σημειωθεί πως ο Johannes έχει ουσιαστικά δημιουργήσει και σχετική «σχολή» στα σόσιαλ μίντια την οποία ακολούθησαν με επιτυχία ατομικά προφίλ όπως ο Depressed PASOK και σελίδες όπως το «Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο».
Αν και τα ποσταρίσματά του είναι εμφανώς χιουμοριστικά ο Johannes έχει κατά καιρούς δεχτεί εκατοντάδες υβριστικά και απειλητικά μηνύματα από συριζοταλιμπάν και ακροδεξιούς με αποτέλεσμα συχνά πυκνά να κλείνει το προφίλ του (όταν φυσικά δεν του το ρίχνουν).

Κάτι τέτοιο συνέβαινε και τον τελευταίο καιρό. Μέχρι που κάποιο τζίνι στο ΠΑΣΟΚ είχε μια φαεινή ιδέα. Άνοιξε λοιπόν ένα προφίλ με το όνομα του Johannes και άρχισε να ποστάρει κομματικά τσιτάτα, την προκήρυξη της πορείας της ΓΣΕΕ (!) και δηλώσεις της Φώφης και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά πασπαλισμένα με διάφορες ατάκες (τύπου «Θα σέβεστε») οι οποίες (όπως θεώρησε το πανέξυπνο πασοκοτρόλ) θα ταίριαζαν στον αυθεντικό Johannes. Φυσικά, η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από λίγες ώρες και ο μαϊμού- Johannes εξαφανίστηκε από το Facebook.

Έχω γράψει πολλές φορές πως τα σόσιαλ μίντια παίζουν πολύ εδώ και πολύ καιρό μεγάλο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Κάποιοι θεωρούν πως υπερβάλλω. Η αλήθεια όμως είναι πως η γιγάντωση και η άνοδος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στα έμμισθα και κομματικά συριζοτρόλ. Ας μην ξεχνάμε δε πως οι «Αγανακτισμένοι», η κοιτίδα ουσιαστικά τους εθνολαϊκού μορφώματος που μας κυβερνά ξεκίνησε ως event στο Facebook. Από τότε, τα συριζοτρόλ εργάζονται αόκνως στο να διαδίδουν την συριζαίικη προπαγάνδα αλλά και να στοχοποιούν/ αποδομούν όποιον τολμά να έχει αντίθετη άποψη.

Όπως φαίνεται, αυτό το έχουν πάρει είδηση στο ΠΑΣΟΚ (aka Δημοκρατική Συμπαράταξη) κι έχουν αποφασίσει να μιμηθούν το –εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο- πρότυπό τους, τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, η Χαριλάου Τρικούπη έχει τον τελευταίο καιρό στήσει ένα μίνι δίκτυο από πασοκοτρόλ. Τα περισσότερα από αυτά είναι ανώνυμα αλλά υπάρχουν και κάποια με ονοματεπώνυμο δευτεροκλασάτων πολιτευτών. Μην περιμένετε πολλά πράγματα. Για μια χούφτα ανθρώπους μιλάμε οι οποίοι όμως ενισχύονται και από διάφορους «καλοθελητές»- συνήθως «ρομαντικούς» μεγάλης ηλικίας πάλαι ποτέ «πρασινοφρουρούς».

Αντίθετα με τα συριζοτρόλ αυτό το νηπιακό διαδικτυακό «πράσινο» παρακράτος» δεν έχει καμία επιρροή. Μαζεύει ελάχιστα like τα οποία προέρχονται όλα από άλλους κομματικούς και ουσιαστικά απλώς αναπαράγει το αφελές αφήγημα της δεύτερης θέσης που θα κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. To χειρότερο όμως είναι πως τα πασοκοτρόλ αυτά δεν ασχολούνται καθόλου με τα υπόλοιπα κόμματα.

Μοναδικός στόχος τους είναι να «επαναφέρουν» στην τάξη όσα πασοκικά στελέχη έχουν το θράσος να απομακρύνονται από την σκληρή γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη. Κάποια το κάνουν με ευγενικό τρόπο. Άλλα με απίστευτα χυδαίες προσβολές και ύβρεις σε προσωπικό επίπεδο.

Μια τακτική καθόλου πρωτοφανής για το Νέο/ Παλιό ΠΑΣΟΚ καθώς λίγες μόλις μέρες πριν στέλεχος του τομέα επικοινωνίας του «στόλιζε» επωνύμως πρώην υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ελιάς με χαρακτηρισμούς όπως «νούμερα» και «ψεκασμένοι».

Δεν ξέρω ποιο θα είναι το επόμενο τέχνασμα των υπευθύνων διαδικτυακής επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ. Ίσως να φτιάξουν έναν μούφα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου που θα αποκαλεί π.χ. την Ντόρα: «Βλάχα, βλαχάρα, τελευταίααα!». Το θέμα είναι πως μπροστά στα πασοκοτρόλ ακόμα και τα φαιδρά και αστοιχείωτα τρολ της Κουμουνδούρου φαντάζουν καθηγητές Πανεπιστημίου.

http://www.liberal.gr/arthro/138623/apopsi/th-cheimonas/to-pasok-ekane-mintia.html