20 Μαΐου 2017

Γενοκτονία των Ποντίων: Πλήθος κόσμου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας άρχισαν οι εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.


Εκατοντάδες πόντιοι μέλη διάφορων συλλόγων δίνουν το "παρών" στην εκδήλωση για τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 ψυχών που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919. Μετά την κατάθεση στεφάνων θα ακολουθήσει ομιλία της Κύπριας Ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 22.30, με πορεία που θα ξεκινήσει από την Αγίας Σοφίας, με κατάληψξη το Τουρκικό Προξενείο.

Παρόντες στην εκδήλωση είναι μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας και Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Θόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ο περιφερειακός σύμβουλος, Χάρης Αηδονόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Μάκης Κυριζίδης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.



Πηγή: Thestival

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα

Σε κλίμα συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα 19 Μαΐου η 102η επέτειος από την Γενοκτονία των Ποντίων που έμελλε να γράψει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε μπροστά από τη Βουλή για να παρακολουθήσει την αλλαγή φρουράς όπου Εύζωνες φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές στολές τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων.Την ίδια ώρα η πλατεία Συντάγματος, γέμισε από Σωματεία Ποντίων που πραγματοποιούν εκδηλώσεις.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εκτιμάται ότι κόστισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων ενώ πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να θεωρήσουν τις επιμέρους διώξεις ως τμήματα μιας ενιαίας γενοκτονικής πολιτικής.

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».