16 Μαΐου 2017

Το χοντρό παιχνίδι της Χ.Α. που εξυπηρετεί τον στριμωγμένο ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Insider

Για ένα πράγμα δεν μπορεί κανείς να ψέξει την Χρυσή Αυγή. Για το γεγονός ότι κάθε της ενέργεια είναι άριστα προσχεδιασμένη, στο κατάλληλο timing, στοχεύοντας σε απτά πολιτικά οφέλη.

Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο κινήθηκε και ο χθεσινός τραμπουκισμός των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά του Βουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Δένδια.


Η ενέργεια προφανώς και δεν εντάσσεται σε κάποιου είδους παρορμητισμό του Ηλία Κασιδιάρη, επειδή κάποιος βουλευτής “πέρασε από μπροστά του”. Άλλωστε τον κ. Δένδια προκάλεσαν προηγουμένως οι καθήμενοι βουλευτές Παππάς και Λαγός υβρίζοντάς τον δημοσίως, πριν χειροδικήσει εναντίον του ο κ. Κασιδιάρης.

Όλες οι -αντίστοιχης εμβέλειας- ενέργειες της Χ.Α., επιλέγονται σε πολιτικό χρόνο που πάντα οδηγούν στην παραγωγή πολιτικού αποτελέσματος. Θυμίζω, οι συνεχείς καταδρομικές επιθέσεις “αγανακτισμένων” στελεχών της Χ.Α. κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. (για να είμαι δίκαιος από κοινού με στελέχη του τότε ΣΥΡΙΖΑ) έγιναν λίγο πριν τις πρώτες εκλογές του 2012, η τηλεοπτική επίθεση Κασιδιάρη στην κα Κανέλη αμέσως μετά, η επίθεση στελεχών της Χ.Α. στα “βοθροκάναλα” μόλις η Χ.Α. εισήλθε στη Βουλή, η δημοσιοποίηση του βίντεο Μπαλτάκου, που οδήγησε στην ήττα της Ν.Δ. λίγο πριν τις Ευρωεκλογές του 2014... Όλες οι αντίστοιχες ενέργειες είχαν προσεκτικά προσχεδιαστεί για να παράξουν πολιτικό αποτέλεσμα. Όπως -προφανώς- και η τελευταία.

Όποιος π.χ. παρακολούθησε τη χθεσινή “αίθουσα σύνταξης”, μια (φιλοκυβερνητική) εκπομπής της κρατικής ΕΡΤ, θα παρατήρησε ότι το βαρύ μνημόνιο, η ύφεση, η υστέρηση των εσόδων, έγιναν “θέμα” αποκλειστικά, ως αποδόμηση της αντιπολίτευσης, μία ώρα μετά την έναρξη της εκπομπής, αφού προηγουμένως είχε ταυτιστεί ο Κασιδιάρης με τον Τζήμερο, είχε ασκηθεί κριτική στη Ν.Δ. για την στάση της έναντι της Χ.Α.!!!, και είχαν αναλυθεί τα συγκλονιστικά οφέλη από την επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα.

Προφανώς λοιπόν, έχει δίκιο η αντιπολίτευση όταν ισχυρίζεται ότι η επίθεση Κασιδιάρη πέτυχε τον στόχο της: Εξοστράκισε από τα πρώτα θέματα της δημοσιότητας τα δυσβάσταχτα μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν οι Βουλευτές, τις περικοπές στις συντάξεις, την δραματική μείωση του αφορολόγητου, την αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας που γεννά η ψήφιση των μέτρων, γεγονός που εξυπηρετεί αποκλειστικά τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Και για όσους ακόμα αναρωτιούνται αν η σχέση μεταξύ κυβέρνησης και Χ.Α. είναι πράγματι υπαρκτή, την απάντηση δίνουν ανεξάρτητοι παρατηρητές που διαπίστωναν σωρεία “συμπτώσεων” που οδηγούσαν στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι η Χ.Α. έγινε και πάλι “συστημική”, μέσω συγκεκριμένων διευκολύνσεων που έτυχε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Θύμιζαν μάλιστα, το κοινό ταξίδι του κ. Κασιδιάρη με τον Πάνο Καμμένο και τους Βουλευτές των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Καστελόριζο (γεγονός πρωτόγνωρο για τα Κοινοβουλευτικά Ήθη), την χθεσινή πρώτη τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΛ εντός Κοινοβουλίου, που έσπευσε να δικαιολογήσει τον τραμπουκισμό του κ. Κασιδιάρη, τις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Παναγούλη, αλλά και την στήριξη που παρείχε η Χ.Α.στον ΣΥΡΙΖΑ στην απόπειρά του να ψηφίσει την απλή αναλογική με 200 ψήφους, ώστε τελικά να κόψει τον δρόμο της Ν.Δ. προς την εξουσία.

Οι ίδιοι παρατηρητές διαπιστώνουν αυτό που Βουλευτής της Χ.Α. παραδέχτηκε (ίσως εν τη αφελεία του) με χθεσινές του δηλώσεις μετά το απαράδεκτο επεισόδιο, ότι δηλαδή το πρόβλημά της Χ.Α. δεν είναι κανένα άλλο από το να πλήξει με κάθε τρόπο τους κ.κ. Σαμαρά, Δένδια και Αθανασίου, που επί εποχής τους η Δικαιοσύνη οδήγησε πολλά από τα στελέχη της στη φυλακή. Γι αυτό και θεωρήθηκε από τους ίδιους παρατηρητές και ως κυβερνητικό “delivery” προς τη Χ.Α. η προ λίγων μηνών διαβίβαση δικογραφίας κατά του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή, για ανύπαρκτες συνομιλίες που δήθεν είχε με πρώην υψηλόβαθμους δικαστικούς. Γιατί αντί αυτή η υπόθεση να αρχειοθετηθεί όπως θα έπρεπε (σύμφωνα με το οριστικό πόρισμα της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών η φωνή δεν ανήκει στον πρ. Πρωθυπουργό) το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε τη Δικογραφία στη Βουλή, με προφανή στόχο την δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.

Αυτά για την αμφίδρομη σχέση Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως όμως ο στόχος της Χ.Α. δεν ήταν αποκλειστικά η πολιτική ανταπόδοση; Μήπως μετά την πολιτική αδράνεια και την δημοσκοπική κόπωση στην οποία είχε περιέλθει η Χ.Α. κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ήρθε η ώρα να επανέλθει στο προσκήνιο; Μήπως υπάρχει “επανατοποθέτηση προϊόντος” με στόχο να υφαρπάξει (με “ακτιβισμούς”) την λαϊκή οργή που γιγαντώνεται καθημερινά και απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ με πολιτική εξαφάνιση; Μήπως τελικώς εξυπηρετείται ο ΣΥΡΙΖΑ από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Χ.Α.;

Τις τελευταίες ώρες δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί παρατηρητές που πιστεύουν ότι η Χ.Α. θα κλιμακώσει και θα οξύνει την πολιτική της δραστηριότητα. Θεωρούν ότι οι Βουλευτές της θα θελήσουν να εμφανιστούν ως οι “μοναδικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας” που μπορούν να αντισταθούν εμπράκτως στο 4ο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Δεν είναι λίγοι, λοιπόν εκείνοι που προβλέπουν ότι οι Βουλευτές της Χ.Α. θα οδηγήσουν τη χώρα σε “πολιτική ανωμαλία” παραιτούμενοι (μαζί με τους αναπληρωματικούς τους) από την Βουλευτική τους έδρα, προκαλώντας Εθνικές εκλογές. Οι ίδιοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ευνοούσε πρωτίστως τον κ. Τσίπρα, αφού θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι εκλογών, χωρίς να τις χρεωθεί ο ίδιος και πρωτίστως χωρίς να έχει περάσει τα δυσβάσταχτα μέτρα. Ο ίδιος σχεδιασμός οδηγεί την πολιτική ζωή σε ακραία πόλωση, γεγονός που θα ευνοούσε την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (και κατ επέκταση της αριστεράς), και την αποσυσπείρωση της Ν.Δ., αφού πιστεύουν μέρος των (αντιμνημονιακών) της ψηφοφόρων “θα έλκονταν από τους ακτιβισμούς της Χ.Α. απομακρυνόμενοι από τον κεντρώο Κυριάκο”

Αυτά τα σενάρια διακινούνται τις τελευταίες ώρες κυρίως από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες ερμηνεύοντας την όξυνση του πολιτικού κλίματος από την Χ.Α. διαβεβαιώνουν ότι μπορεί μεν να εξυπηρετείται ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, αλλά δεν υπάρχει (ούτε θα μπορούσε να υπάρξει) καμία επικοινωνία ή έστω πολιτική συναντίληψη με το κόμμα της Χ.Α.

Αλλά μέχρι το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ Χ.Α., και μέχρι την ψήφιση του σκληρότερου Μνημονίου που εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, η χώρα θα καλυφθεί από ένα ιδιότυπο πέπλο σιωπής, κινούμενη στους ρυθμούς των τελευταίων κατορθωμάτων του κ. Κασιδιάρη. Άλλωστε αύριο είναι μέρα απεργίας των δημοσιογράφων, την Τετάρτη δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες, ενώ την Πέμπτη τα μέτρα που εκτελούν επαγγελματίες, συνταξιούχους και επιχειρήσεις θα ψηφιστούν από 153 πρόθυμους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σκληρό Μνημόνιο, λοιπόν, ή μήπως μας προλάβουν απρόβλεπτες εξελίξεις που μακρυά από το φως της δημοσιότητας θα διασώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον;

Κοντός ψαλμός!

http://www.liberal.gr/arthro/137944/politiki/2017/to-chontro-paichnidi-tis-cha-pou-exupiretei-ton-strimogmeno-syriza.html