01 Μαΐου 2017

Η γυναίκα που φωτογράφιζε καθημερινά τον εαυτό της μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της [εικόνες]

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της πρόνοιας για την εξάλειψη του φαινομένου, τα ποσοστά των κακοποιημένων γυναικών εν έτει 2017 συνεχίζουν να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Και παρόλο που οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής βίας έρχονται αντιμέτωπες με ένα τραύμα που μένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, υπάρχουν στιγμές που λειτουργούν ως η αφετηρία για μία νέα, ελεύθερη πλέον ζωή.

Ζωντανό παράδειγμα, η 41χρονη επιχειρηματίας Κάρολαϊν Γουέι η οποία ξέφυγε από μία βίαιη σχέση και αποφάσισε να παρακινήσει και άλλες γυναίκες να το κάνουν, δείχνοντας τους πως ποτέ δεν είναι αργά για μία νέα αρχή. Πριν από τρία χρόνια, η Κάρολαϊν έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον 39χρονο σύντροφό της Ντικ Όρις, ύστερα από έναν έντονο τσακωμό. Τα αποτελέσματα; Ένα σπασμένο σαγόνι, δύο μαυρισμένα μάτια, θολή όραση και αρκετά ράμματα. Καθώς η επιχειρηματίας προσπαθούσε να αναρρώσει από την επίθεση, έβρισκε παρηγοριά στο να παρατηρεί τα τραύματά της να επουλώνονται μέρα με τη μέρα, βγάζοντας φωτογραφίες. Και πλέον, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την επίθεση, αποφάσισε να μοιραστεί με το κοινό τις φωτογραφίες της για να αποτελέσει παράδειγμα για άλλα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.


«Δεν είναι και το πιο απλό θέαμα για τον κόσμο, όμως αποφάσισα να ανεβάσω τις φωτογραφίες 3 χρόνια μετά γιατί δεν θέλω καμία κοπέλα να πρέπει να αλλάξει όλο της το πρόσωπο και να καταστρέψει τη ζωή της από κάποια βίαιη επίθεση. Κάνω πολύ μεγάλη προσπάθεια να μην επιτρέψω στο παρελθόν μου να καθορίσει το μέλλον μου, όμως υπάρχουν στιγμές αισθάνομαι πως είναι αναπόφευκτο. Είτε ασχοληθείτε με την ανάρτηση, είτε την αγνοήσετε, δεν με ενδιαφέρει, όμως μην αφήσετε ποτέ τον εαυτό σας να μείνει σε μία σχέση που εξελίσσεται άσχημα και καταλήγει με αυτόν τον τρόπο,» έγραψε στην ανάρτησή της στο Facebook.


Η Κάρολαϊν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της έγινε η «βασίλισσα των selfies». «Έπαιρνα καθημερινά μία φωτογραφία το πρόσωπό μου μόνο και μόνο για να το δω να αλλάζει και να συνειδητοποιήσω πως βελτιώνομαι. Ήταν πραγματικά θεραπευτικό. Ήταν ένας τρόπος να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι όπως επουλώνονταν τα σημάδια στο πρόσωπό μου, έτσι θα έκλειναν και οι ψυχικές πληγές μου.»

«Στην συνέχεια κατάλαβα πως θα μπορούσα να βοηθήσω κι άλλες γυναίκες δείχνοντάς τους ότι κατάφερα να ξεπεράσω κάτι τόσο τραγικό κι έτσι ανέβασα τις φωτογραφίες στο Facebbok. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θερμή.»


Η Κάρολαϊν Γουέι γνώρισε τον Όρις όταν ήταν 30 ετών και ήταν αποφασισμένη να αγνοήσει το γεγονός πως εκείνος υπήρξε χρήστης ηρωίνης και είχε στο ιστορικό του περιστατικά σωματικής κακοποίησης (σύνδρομο GBH). Ένιωθε πως μπορούσε να «τον αλλάξει», όμως στη συνέχεια αισθάνθηκε «χαζή» που έμπλεξε με έναν τέτοιο άνθρωπο.

Το 2014, ύστερα από πολλά χρόνια σχέσης, η Κάρολαϊν αποφάσισε να χωρίσει με τον Ντικ, επιτρέποντάς του όμως να μένει στο σπίτι της μέχρι να βρει ένα νέο. Όταν όμως εκείνη άρχισε να βγαίνει με άλλους άντρες, ο Ντικ με τη σειρά του άρχισε να ζηλεύει παθολογικά. Μία μέρα και ενώ το πρώην ζευγάρι βρισκόταν σε έντονη διαμάχη πάνω από το κινητό της Κάρολαϊν, το οποίο ο Ντικ επέμενε να δει, εκείνη τον έσπρωξε κατά λάθος με αποτέλεσμα εκείνος να βγει εκτός εαυτού.

«Με πέταξε κάτω και προσπάθησε να με πνίξει. Καθόταν πάνω μου και δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Με χτύπησε πάρα πολλές φορές. Απείλησε πως θα με βιάσει και έφερε από την κουζίνα ένα τεράστιο μαχαίρι.» Στη συνέχεια ο Ντικ της είπε ότι θα ανέβαιναν στον πάνω όροφο όπου και θα την σκότωνε. Καθώς ανέβαιναν τις σκάλες όμως, η Κάρολαϊν είδε το πρόσωπό της στον καθρέφτη και ασυναίσθητα, μην μπορώντας να αναγνωρίσει τον ίδιο της τον εαυτό, άρχισε να γελάει. «Με αυτήν την αντίδραση, κατάφερα να τον κάνω να αλλάξει γνώμη και να ξεσπάσει σε κλάματα,» δήλωσε.



Ύστερα από αυτό το συμβάν, ο Όρις συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Όσο για την Κάρολαϊν Γουέι, οι πληγές στο πρόσωπό της έχουν επουλωθεί και ελπίζει πως η ιστορία της θα εμπνεύσει και άλλες γυναίκες να θεραπεύσουν τις πληγές τους.


http://www.bovary.gr/oramatistes/5547/i-gynaika-poy-fotografize-kathimerina-ton-eayto-tis-meta-ton-agrio-xylodarmo-apo