15 Μαΐου 2017

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΗΛΙΘΙΟΙ! Η Τουρκία "τραβάει το σχοινί" στο Αιγαίο: Τουρκικές πυραυλάκατοι στο Αγαθονήσι!

Τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 15 Μαίου, δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Ναυτικού, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ» (“DENIZ KURDU”), προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, όπου και παρέμειναν στην θαλάσσια περιοχή επί περίπου είκοσι λεπτά, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).


Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Παράλληλα, μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που ευρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η έντονη δραστηριότητα από πλευράς τουρκικού Ναυτικού δεν αναμένεται να σημειώσει ύφεση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της εβδομάδας -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το επικίνδυνα φορτισμένο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι την Παρασκευή τα τουρκικά πολεμικά ενδέχεται να "δέσουν", ωστόσο αυτό μάλλον θα πρέπει πρώτα να το δούμε.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα συντηρεί την υποβόσκουσα ένταση στο Αρχιπέλαγος, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης αεροναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος". Από σήμερα λαμβάνει χώρα στο κεντρικό Αιγαίο και η άσκηση Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης Πλοίων (NCAGS) για την διεξαγωγή της οποίας η Τουρκία έχει εκδόσει αγγελία NAVTEX (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεσμεύοντας περιοχές χωρίς να αναφέρει ακριβείς συνεταγμένες.