10 Μαΐου 2017

Τώρα η κυβέρνηση ρίχνει και το αφήγημα περί... επαναδιαπραγμάτευσης για να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα


[Όχι ότι δεν θα ψήφιζαν χωρίς αφήγημα αλλά λέμε τώρα...]

Πάσης φύσεως επικοινωνιακές μεθόδους μετέρχεται η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει χωρίς εσωκομματικούς κραδασμούς τον κάβο της ψήφισης των μέτρων στις 18 Μαΐου.


Με κεντρικό επιχείρημα τη στόχευση για συνολική συμφωνία στο eurogroup στις 22 Μαίου που θα περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.


Μεγάλη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως κορυφαία στελέχη και υπουργοί ανασύρουν μετ’ επιτάσεως το αφήγημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Προγράμματος το ‘18. Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, έδωσαν τον τόνο τις τελευταίες μέρες.
«Ασφαλώς και υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης και αλίμονο αν δεν υπήρχε. Αυτό πια θα ήταν το τέλος της Δημοκρατίας και της πολιτικής», είπε ο υπουργός εσωτερικών (real fm). Ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πιο πριν και ο κ. Βούτσης είχε μιλήσει (‘Ειδήσεις’) για το ότι «θα πρέπει να μένει πάντοτε ενεργό και με κατάλληλη προετοιμασία όχι μόνο το σχέδιο για την έγκαιρη και βιώσιμη έξοδο της χώρας στις αγορές αλλά βεβαίως και η δυνατότητα θετικής επαναδιαπραγμάτευσης μελλοντικών μέτρων που έχουν αρνητικό κοινωνικό πρόσημο».

Διακριτικές αποστάσεις από το Μαξίμου
Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικοί σε μια προσπάθεια να μην καλλιεργηθούν εντυπώσεις για πράγματα που δεν θα μπορέσουν ενδεχομένως να υλοποιήσουν.

Στην κατεύθυνση αυτή επιμένουν να μιλούν για μία «ισορροπημένη συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». Αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι «η δημοσιονομική πολιτική εξαρτάται πάντα από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας».

Χωρίς χρέος δεν εφαρμόζω μέτρα
Τα παραπάνω έρχεται να συμπληρώσει και η περίφημη «ρήτρα μη εφαρμογής των μέτρων» που κατά τον πρωθυπουργό συνδέεται άρρηκτα με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

 Πρόκειται για το βασικό γλυκαντικό στο πικρό ποτήρι που θα πιουν οι «153», καθώς όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας "Η μπάλα δεν είναι πλέον στο δικό μας γήπεδο. Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό που έχω δηλώσει. Κλείνουμε μια αξιολόγηση για πρώτη φορά που παίρνουμε χρήματα για να εφαρμόσουμε μέτρα υπό τον όρο οτι θα έχουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα τα απαίτησε το ΔΝΤ.  Εάν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος σημαίνει ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα» και δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr