11 Μαΐου 2017

ΕΔΩ ΕΓΙΝΕ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ! Αν χρειαστεί, θα γίνει και ΠΑΟΚ…

Του Γιάννη Παντελάκη

Κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, το πιο θερμό χειροκρότημα το πήρε όταν απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, μίλησε πολιτικά αλλά με ποδοσφαιρική ορολογία: «Τα βλέπουν όλα πέτσινα και τα κέντρα υγείας και τα αντίμετρα και το κύπελλο στον ΠΑΟΚ».


Ο Τσίπρας παίζει κυνικά αλλά έξυπνα. Προκειμένου να αλλάξει την δύσκολη πολιτική ατζέντα και να περιορίσει την κατάρρευση,  χρησιμοποιεί μια γλώσσα που αγγίζει το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται και για το οποίο μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Ως πρωθυπουργός, μπορεί να έχει σημαντική υστέρηση στην διαχείριση των μεγάλων και σημαντικών ζητημάτων της χώρας, αλλά έχει μια ξεχωριστή ικανότητα. Ν' αρπάζει ένα θέμα που με πρώτη ανάγνωση φαίνεται μικρό και δεύτερο, να το χρησιμοποιεί με τον τρόπο που αυτός θέλει (συνήθως αγοραίο), ν' αγγίζει ευαίσθητες χορδές μεγάλων αριθμητικά ομάδων και να το μετατρέπει σε πολιτικό επιχείρημα κατά των αντιπάλων του. Όπως με τον ΠΑΟΚ και το πέτσινο γκολ.

Η υπόθεση του επιχειρηματία Σαββίδη δείχνει πως στη χώρα αυτή η νεότερη ιστορία γράφεται και ξαναγράφεται. Η συνταγή είναι περίπου γνωστή: ένας επιχειρηματίας με φουσκωμένο πορτοφόλι που αγοράζει μια μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα αποκτώντας παράλληλα οπαδικό στρατό που τον στηρίζει, μεγάλες αγορές επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ευνοϊκή μεταχείριση από μια κυβέρνηση την οποία με την σειρά του στηρίζει. Μεταπολιτευτικά, έχει επαναληφθεί η συνταγή αρκετές φορές με πιο χαρακτηριστική αυτή του Κόκκαλη.

Μέχρι τώρα κυβέρνηση και Σαββίδης, έχουν όλα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτής της συνταγής. Η χαριστική ρύθμιση για το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ, οι υπόγειες προσπάθειες της κυβέρνησης να οδηγηθεί (και παλαιότερα με τον διαγωνισμό για τις άδειες)  και τώρα ένα από τα μεγάλα και χρεοκοπημένων ΜΜΕ στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, οι δημόσιοι ύμνοι του τελευταίου για τον Τσίπρα και η χρησιμοποίηση της οπαδικής δύναμης εναντίον του βασικού πολιτικού του Τσίπρα, του Μητσοτάκη. Για όποιον δεν το πληροφορήθηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ Αθηνών, έβγαλε μια ιδιαίτερα σκληρή αλλά παράλληλα πολιτική ανακοίνωση για τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Η δύναμη των φανατικών οπαδών δεν είναι μικρή, το αντίθετο. Ένα σημαντικό μέρος από αυτούς, είναι ικανοί να προτάξουν την ομάδα απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη ανάγκη. Στην προσωπική τους αξιακή ιεράρχηση, η ομάδα είναι τα πάντα. Και κάτι περισσότερο. Ο σπουδαίος Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο στο βιβλίο του «Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως», περιγράφει τον φανατικό οπαδό ως εξής: «Ο φανατικός είναι ένας οπαδός δε τρελοκομείο. Η εμμονή του να αρνείται το προφανές τον οδηγεί τελικά στο να απαρνείται τη λογική και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με αυτήν».

Ο Τσίπρας που δηλώνει Παναθηναϊκός ενδεχομένως αγνοεί ποιος είναι ο Μπέργκ- ποντάρει στην προαναφερόμενη συνταγή και είναι ικανός ακόμα και να γίνει οπαδός του ΠΑΟΚ αρκεί να πετύχει αυτό που επιδιώκει…

http://www.liberal.gr/arthro/136736/apopsi/g-pantelakis/an-chreiastei-tha-ginei-kai-paoki.html