12 Μαΐου 2017

«Πλεόνασμα» προσλήψεων στην Υγεία ανακάλυψε η κυβέρνηση

«Πλεόνασμα» προσλήψεων στο πεδίο της υγείας ανακάλυψε η κυβέρνηση. Την ώρα που η χοάνη των συνταξιοδοτήσεων και των αποχωρήσεων καταπίνει ασταμάτητα τους εργαζόμενους του ΕΣΥ και η ενίσχυση του γηρασμένου κι εξουθενωμένου προσωπικού γίνεται μόνο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ιδίως με διετείς συμβασιούχους (επικουρικούς) και 12μηνίτες του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση επαίρεται για 18.610 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 8.340 αφορούν μόνιμο προσωπικό.


Η καταγραφή του κύματος των προσλήψεων που έχουν γίνει κατά το διάστημα Οκτώβριος 2015 - Μάιος 2017, όπως αυτή κοινοποιήθηκε με non paper από το Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης, μόνον έκπληξη – όχι ευχάριστη- προκαλεί.

Με παράθεση αριθμών και προσθαφαιρέσεις που ζαλίζουν και δεν διαφωτίζουν, με επικάλυψη προκηρύξεων και φάσεων, πχ μπαίνουν στους υπολογισμούς και όσοι βρίσκονται σε διαδικασία ανάληψης θέσης και όσοι προορίζονται να καλύψουν θέσεις που δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί, με αποφυγή ταξινόμησης των προσλήψεων ανά κατηγορία, πχ γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό, λοιπό προσωπικό, κοκ, οι ιθύνοντες του Μαξίμου βαφτίζουν προσλήψεις τις... χιλιάδες εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία:
- Μόνιμοι γιατροί από παλαιές προκηρύξεις (280)
- Μόνιμοι γιατροί από νέες προκηρύξεις (138)
- Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό από προκηρύξεις 4κ/15 και 5κ/15 (850 + 200 από κυλιόμενους πίνακες για μεταγενέστερες προκηρύξεις).
- ΕΚΑΒ (186)
- ΑΣΕΠ 98 (900)
- ΑΕΜΥ ΑΕ – Γ.Ν. Θήρας (130)
- ΟΑΕΔ. Πρόγραμμα 12μηνης θητείας με πλήρη δικαιώματα (3.000)
- Επικουρικοί γιατροί (1.590)
- Επικουρικό προσωπικό (550)
- ΚΕΕΛΠΝΟ - ΜΕΘ Ιατροί και νοσηλευτές (267)
- ΚΕΕΛΠΝΟ Μεταναστευτικό (500)
Σύνολο: 8.591 (εκ των οποίων οι 2.684 μόνιμοι).

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, έχουν προσληφθεί μόνιμοι 418 γιατροί με βάση όμως προγενέστερες προκηρύξεις. Στο νοσηλευτικό χώρο, οι 850 +200 που αναφέρει η κυβέρνηση, αντιστοιχούν σε μόλις 200 μόνιμους νοσηλευτές – οι άλλοι είναι νοσηλευτές που ήδη υπηρετούσαν στο ΕΣΥ και είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις.

Οι 900 του περίφημου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998 είναι κατά κύριο λόγο διοικητικοί υπάλληλοι αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχουν φτάσει όλοι στα νοσοκομεία. Οι 130 εργαζόμενοι που αναφέρονται για το νοσοκομείο Θήρας έχουν υπογράψει διετείς συμβάσεις με την ΑΕΜΥ ΑΕ που διαχειρίζεται το νοσοκομείο.

Οι 3.000 12μηνίτες του ΟΑΕΔ είναι άνεργοι, κατά κύριο λόγο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που καλύπτουν σημαντικές ανάγκες των νοσοκομείων, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ να έχουν τα προσόντα και να χρειάζονται εντατική εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά τους επικουρικούς, η λέξη μαρτυρά την κατάσταση: πρόκειται για συμβασιούχους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, με διετείς συμβάσεις. Ομοίως όλοι όσοι «προσλαμβάνονται» μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η άλλη κατηγορία προσλήψεων που ανακάλυψε η κυβέρνηση αφορά όσους βρίσκονται σε διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας από ολοκληρωμένες προκηρύξεις. Και στην κατηγορία αυτή δηλώνει πως υπάρχουν 1.836 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 1.423 μόνιμοι. Η «ασήμαντη» λεπτομέρεια σε αυτήν την κατηγορία είναι ότι η διαδικασία έχει κολλήσει – και θα παραμείνει όπως λένε οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών του ΕΣΥ- στο υπουργείο Οικονομικών, που δεν δίνει το πράσινο φως εάν δεν εξασφαλιστούν τα ποσά για τη μισθοδοσία τους.

Παρουσιάζονται επίσης ως προσλήψεις άλλες 2.083 (προκήρυξη 7κ/16 μόνιμο προσωπικό 1666 άτομα, προκήρυξη 5κ/17 μόνιμο προσωπικό 257 άτομα, νέες προκηρύξεις μόνιμων ιατρών 160) με την σημείωση ότι έχουν προκηρυχθεί και βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής

Τέλος, βαφτίζονται ως προσλήψεις άλλες 6.100 θέσεις που θα προκηρυχθούν στο επόμενο διάστημα. Οι περισσότεροι και πάλι είναι συμβασιούχοι που θα πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ για να καλύψουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ εξαγγέλονται και 1840 μόνιμοι γιατροί.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ