18 Μαΐου 2017

Παντελόνια και κότες...

Του Δημήτρη Ευαγγελοδήμου

Ένα βράδυ του Φεβρουαρίου του 1966 στη Βουλή, όπου προήδρευε ο Δημήτριος Παπασπύρου, ο επονομαζόμενος «Παλάντζας», ο βουλευτής Ρεθύμνου Σταύρος Μπίρης κινήθηκε απειλητικά κατά του Προεδρείου φωνάζοντας: «Θα σε δείρω Παπασπύρου, όπου κι αν πας»! Νωρίτερα ο Παπασπύρου είχε αποκαλέσει τον βουλευτή «γελοίον υποκείμενον». Κλήθηκε η φρουρά, η οποία ακινητοποίησε τον Μπίρη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.


Ας σημειωθεί ότι ο Παπασπύρου ήταν επιφανής νομικός και θεωρείτο ισορροπιστής πολιτικής, εξ ου και το παρατσούκλι «Παλάντζας» και ο Μπίρης, πολύ καλά μορφωμένος, είχε μάλιστα συγγράψει και την «Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικής Πολιτικής Παιδείας»!

Τα σχετικά πρακτικά δεν διευκρινίζουν αν ο Παπασπύρου κραύγαζε «Φρουρά! Φρουρά! Που είναι η Φρουρά;», όπως ο Μπαλαούρας. Ωστόσο, είναι ένα από τα αναρίθμητα περιστατικά συγκρούσεων που έχουν καταγραφεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προκαλούν και ιδιαίτερη εντύπωση οι παρόμοιες «κόντρες» μεταξύ των βουλευτών σήμερα, εξαιρουμένης της σκοπίμως επαναλαμβανόμενης προκλητικής στάσης της Χρυσής Αυγής. Τούτο όμως είναι άλλου… Ευαγγελίου ανάγνωσμα.

Πρόσφατο (αλλά όχι τελευταίο!) κρούσμα συγκρούσεων, που αυτό και οι παρεπόμενες αντιδράσεις μάλλον τον γέλωτα προκαλούν, ήταν η αψιμαχία Λοβέρδου – Τσακαλώτου.

Ας το θυμηθούμε:

Λοβέρδος προς Τσακαλώτο, υπενθυμίζοντάς του τη δήλωση ότι αν μειωθεί το αφορολόγητο θα παραιτηθεί: «Δεν φοράτε παντελόνια».

Μανιός (προεδρεύων) προς Λοβέρδο: «Να λείπουν τα σεξιστικά σχόλια».

Διαμαρτυρίες, φωνές, φασαρία από τα συμπολιτευόμενα έδρανα. Θόρυβος που συνεχίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα με την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία να αναρτά: «Μετά το Βορίδη χθες, και άλλος "παντελονάτος" μας προέκυψε σήμερα: Ο Λοβέρδος. Απροκάλυπτος σεξιστικός λόγος. Και κάποιες χασκογελούσαν. Ντροπή!».

Κατόπιν τούτων οι φράσεις που ξέραμε και ουδείς παρεξηγούσε, όπως «αν είσαι άνδρας» (με την έννοια της λεβεντιάς), «αυτή είναι ανδράκι» (με την έννοια του θάρρους), «δεν φοράς παντελόνια» (με την έννοια της ασυνέπειας), «αυτός έχει α@@@δια» (με την έννοια της γενναιότητας), «να φανείς άνδρας» (με την έννοια της αποφασιστικότητας) του λοιπού απαγορεύονται δια ροπάλου!!!

Ομοίως σεξιστικά μού φαίνονται οι λέξεις ανδρείος, ανδριάντας, ανδραγαθία, λειψανδρία, ανδρείκελο, αύτανδρος κ.λπ.! Ή όχι;

Όμως, ας σοβαρευθούμε: Είναι μια από τις αρχές της επικοινωνίας ότι «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα». Αν κάποιος στερεύει από επιχειρήματα, δεν του μένει κάτι άλλο από το να επιτίθεται στον αντίπαλο, ή να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, αλλάζοντας ατζέντα και συζήτηση.

Σε μια συγκυρία, όπου οι έως χθες επαναστάτες παραδίδονται αμαχητί, όπου η αριστερά χάνει και το τελευταίο άλλοθι που ενδεχομένως είχε, όπου ένας εσμός ψευτών πλήρως αποκαλύπτεται, μια χαρά τους βόλεψε η αναφορά Λοβέρδου στα… παντελόνια. Όχι, βέβαια πώς είχε άδικο.

Αντί να απολογηθούν για τη νέα πρόσθετη σφαγή των συντάξεων, αντί να κοκκινίσουν από ντροπή για τη νέα αφαίμαξη των αποδοχών με τη μείωση του αφορολογήτου, αντί να λουφάξουν για την παράδοση της νομοθετικής πρωτοβουλίας στο ΔΝΤ με το άρθρο 15, αντί να εξηγήσουν (αν μπορούν!) πώς κατάφεραν  η αξιολόγηση του Προγράμματος 2015-2018 να καταλήξει σε νέο Μνημόνιο 2017-2021 και αυτό να το ψηφίζουν με 306 ψήφους (Ναι, ναι! Δεν είναι λάθος, καθώς κατά δήλωσή τους θα το ψηφίσουν και με τα δυο χέρια!), επιδίδονται σε φληναφήματα και πομφόλυγες.

Μήπως τελικά έχει δίκιο ο Αδωνις Γεωργιάδης που τους αποκάλεσε και «κότες»;

* Ο Δημήτρης Ευαγγελοδήμος είναι δημοσιογράφος.

http://www.liberal.gr/arthro/138389/apopsi/arthra/pantelonia-kai-kotes.html