01 Μαΐου 2017

Εκ βάθρων θα ανακαινιστεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

Τη συμπαράσταση όλων για την ανακαίνιση και την εκ βάθρων εσωτερικής αποκατάστασης του καθεδρικού ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ζήτησε ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας.


Παράλληλα σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά από της ανεγέρσεως του που πραγματοποιείται μιας τέτοιας έκτασης κα μεγέθους ανακαίνιση.

«Στοχεύοντας στον άνθρωπο, δεν πρέπει να παραμεληθεί η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πεπραγμένων του, συνεπώς του πολιτιστικού κεφαλαίου. Με τη συντήρηση, την ανακαίνιση και την εκ βάθρων αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, θα συνεισφέρουμε στην πνευματική ανάγκη της κοινωνίας να γνωρίσει το παρελθόν της και να το συνδέσει με το μέλλον της. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της μνήμης μιας κοινωνίας και ενός λαού και την ανάδειξη των υλικών και πνευματικών έργων που δημιούργησε ο λαός αυτός σε δεδομένο χωρόχρονο. Στόχος μας είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου να αποτελέσει εστία πνευματικής καταλαγής και συνύπαρξης, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του διορθόδοξου, διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού συνδιαλέγεσθαι, που θα υπηρετεί τις χριστιανικές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδεώδη», ανέφερε κ. Κλεόπας, ο οποίος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας για την πανηγυρική εορτή, με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Τροπαιοφόρου στον ομώνυμο καθεδρικό ναό της Στοκχόλμης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μητροπολίτης Σουηδίας στην ιστορική μεταβίβαση και δωρεά του Καθεδρικού Ναού από την Αποστολική Καθολική Εκκλησία στην Ιέρα Μητρόπολη Σουηδίας στις 27 Απριλίου 1976, χάρις στις ενέργειες του προκατόχου του, μητροπολίτου πρώην Αμασείας κ. Παύλου και των συνεργατών του και σημείωσε πως ο ναός θεμελιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1889 και η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1890.

Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο αρχιμανδρίτης Σωσίπατρος Στεφανούδης, ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης Αλέξανδρος Λουκάτος, ο εφημέριος του μητροπολιτικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, Angel Velichkov, ο εφημέριος της ρωσσικής ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Στοκχόλμης, Χρήστος Λέτσιος, ο εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ, Αθανάσιος Μελάς, ο εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Παύλου Ουψάλας, Πέτρος Μώραλης, ο εφημέριος της ενορίας της Αγίας Τριάδος Γκέτεμποργκ και ο Alexander Djukic, διάκονος της ρωσσικής ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Στοκχόλμης.

Το «παρών» έδωσαν οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στη Σουηδία Δημήτριος Τουλούπας και Ανδρέας Κακουρής, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Γκέτεμποργκ Χρήστος Κακαζούκης, οι Ελληνοσουηδοί επιχειρηματίες Τάκης και Σοφία Σολδάτου, Χρήστος και Κατερίνα Μελέτη, Γεώργιος και Δημήτριος Βασιλείου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης Γεώργιος Κωνσταντίνου με τη σύζυγό του Μαρία, το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ Μαρία Κεχαγιά, Χρήστος και Ευρώπη Πετρίδη και Νικόλαος Στραχίνης, καθώς και αξιωματούχοι και συνεργάτες της ελληνικής και κυπριακής πρεσβείας στη Στοκχόλμη.

Ακολούθως, ο κ. Κλεόπας εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Βασιλείου, με θέμα: «Ο Καθεδρικός Ναός της Στοκχόλμης», στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού. Η θεματολογία της έκθεσης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκκλησιαστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώ η έκθεση σηματοδότησε την έναρξη της καμπάνιας συλλογής δωρεών για τις εργασίες της εσωτερικής αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού. Θεωρήθηκε ως το πλέον κατάλληλο ορόσημο για την έναρξη της ιστορικής αυτής προσπάθειας, καθόσον συνδυάστηκε με την εορτή του πολιούχου του ναού. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από της ανεγέρσεως του ναού που πραγματοποιείται μιας τέτοιας έκτασης και μεγέθους ανακαίνιση.

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με την παράθεση παραδοσιακού πασχαλινού γεύματος στην αίθουσα δεξιώσεων του ναού, όπου ο Μητροπολίτης Σουηδίας ευχαρίστησε τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές του γεύματος, τσούγκρισε το κόκκινο αυγό και αντάλλαξε αναστάσιμες ευχές με τους παρισταμένους.