19 Μαΐου 2017

«Φρένο» στη συνεργασία ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για το project Μελίτη

Η ΔΕΗ μπορεί να έχει εναποθέσει  πολλά στη συνεργασία με την κινεζική CMEC στο project Μελίτη ωστόσο -όπως όλα δείχνουν- αυτή δεν πρόκειται να ευοδωθεί.


Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Κίνα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας άφησε να διαφανεί ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Εκανε λόγο για έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που προβλέπονται από το Μνημόνιο, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την Κινεζική CMEC στο project Μελίτη που προβλέπει την κοινοπραξία των δύο επιχειρήσεων μαζί με ελληνικές τεχνικές εταιρείες για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος στη Φλώρινα, μπαίνει στον «πάγο»

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε, ότι υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και  για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες όπως είπε, θα πρέπει να πωληθούν ή και να εκσυγχρονιστούν.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας, δεν μπορεί να γίνουν απευθείας συνεργασίες,  αλλά στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς, θα μπορούσε να εκδηλωθεί κινεζικό ενδιαφέρον.

Για το «φρένο» στη συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία είχε προϊδεάσει πρόσφατα και ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από την Πτολεμαΐδα, όπου είχε  αναγγείλει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το λιγνιτορυχείο της Βεύης, το οποίο είχε κατακυρωθεί πριν από περίπου 3 χρόνια στην εταιρία ΑΚΤΩΡ. Το επενδυτικό σχέδιο στη Μελίτη χωρίς το τμήμα του ορυχείου της Βεύης που είχε βγει στο διαγωνισμό, δεν μπορεί να προχωρήσει.

Στο μεταξύ  ο κ. Πιτσιόρλας ερωτηθείς για τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε έργα δικτύων ανέφερε πως «όλα τα έργα από τη Β. Αφρική μέχρι την Ευρώπη γίνονται από κοινού». Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της, στην οποία οφείλει να δώσει ευρωπαϊκή διάσταση.