12 Μαΐου 2017

Eurovision 2017: Στα χαμηλά «βλέπουν» την Ελλάδα στον τελικό οι μπουκ -Tρία τα φαβορί [βίντεο]

Περιορισμένες είναι οι ελπίδες διάκρισης της Ελλάδας στον αυριανό τελικό της Eurovision -τουλάχιστον αν κρίνουμε από τις αποδόσεις που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες στην ελληνική συμμετοχή.

O βασικός στόχος για την Demy επετεύχθη στον ημιτελικό της Τρίτης, όπου ερμηνεύοντας το τραγούδι της «This is Love» κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού και τις απαραίτητες ψήφους για μια θέση στον τελικό του 62ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Ο τελικός, όμως, είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση και οι πιθανότητες διάκρισης του ελληνικού τραγουδιού, όπως όλα δείχνουν, ελάχιστες. Ανάμεσα στις 26 χώρες που θα διαγωνιστούν στο Κίεβο της Ουκρανίας, η ελληνική συμμετοχή βρίσκεται αυτή τη στιγμή (μεσημέρι Παρασκευής) χαμηλά στις προβλέψεις των στοιχηματικών εταιρειών.



Με αποδόσεις που κυμαίνονται από 70,00 έως 301,00, η Ελλάδα είναι μεταξύ 20ής και 24ης θέσης, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και η είσοδος στη 10άδα αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Φυσικά, σε έναν τελικό Eurovision όλα γίνονται, από τη στιγμή που υπάρχει η ψήφος του κοινού και εκείνη των επιτροπών με το νέο σύστημα, ωστόσο σίγουρα τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα.

Όσο για τη σειρά εμφάνισης στον τελικό, η Demy θα βγει στη σκηνή 15η, ενώ η Κύπρος, που επίσης προκρίθηκε στον τελικό (χωρίς κι αυτή πολλές πιθανότητες διάκρισης), θα εμφανιστεί 19η.

Αναλυτικά οι 26 χώρες θα κάνουν εμφάνιση στον τελικό με την εξής σειρά:

1. Ισραήλ
2. Πολωνία
3. Λευκορωσία
4. Αυστρία
5. Aρμενία
6. Ολλανδία
7. Mολδαβία
8. Ουγγαρία
9. Iταλία
10. Δανία
11. Πορτογαλία
12. Aζερμπαϊτζάν
13. Κροατία
14. Αυστραλία
15. Ελλάδα
16. Ισπανία
17. Νορβηγία
18. Ηνωμένο Βασίλειο
19. Κύπρος
20. Ρουμανία
21. Γερμανία
22. Ουκρανία
23. Βέλγιο
24. Σουηδία
25. Bουλγαρία
26. Γαλλία

Τα φαβορί για την πρωτιά
Όσον αφορά τα φαβορί του διαγωνισμού, αυτά είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία. Το ιταλικό τραγούδι «Occidentali's Karma» είναι εδώ και καιρό στην πρώτη θέση των προτιμήσεων. Ωστόσο, ενώ ξεκίνησε ως γκραν φαβορί, με αποδόσεις ακόμα και 1,40, πλέον δεν είναι και τόσο... σίγουρο ότι θα κερδίσει, με τις αποδόσεις να έχουν πέσει και να κυμαίνονται από 2,25 έως 2,60.



Κύρια αιτία γι' αυτό, η Πορτογαλία, που με τον Σαλβαδόρ Σομπράλ και την ερωτική μπαλάντα του «Amar Pelos Dois» κατάφερε σταδιακά να καλύψει τη διαφορά (πριν από περίπου έναν μήνα παιζόταν στο 16,00) και πλέον έχει αποδόσεις από 2,87 έως 3,25 για την κατάκτηση της πρωτιάς.



Κοινό σημείο των δύο φαβορί, το ότι τα τραγούδια είναι στη γλώσσα τους (στα ιταλικά και τα πορτογαλικά, αντίστοιχα), κάτι που σημαίνει ότι εάν ένα από τα δύο κερδίσει, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2007 και τη Σερβία που θα νικήσει τραγούδι ερμηνευμένο όχι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της συμμετέχουσας χώρας (πέρυσι, το νικητήριο τραγούδι της Ουκρανίας είχε... ολίγον από αγγλικά και ολίγον από ουκρανικά).

Επίσης, άλλο ένα κοινό σημείο των τραγουδιών από Ιταλία και Πορτογαλία είναι ότι δεν... ενθουσίασαν ακριβώς στα live τους στο Κίεβο, στον α' ημιτελικό (σ.σ.: η Ιταλία είχε περάσει στον τελικό, ως μία από τις Big-5 του διαγωνισμού, αλλά παρουσίασε το τραγούδι της, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί), όπως μπορείτε να δείτε:

Το ιταλικό τραγούδι στον ημιτελικό της Eurovision:


Το ιταλικό τραγούδι ηχογραφημένο:


Το πορτογαλικό τραγούδι στον ημιτελικό της Eurovision:


Το πορτογαλικό τραγούδι στον ημιτελικό επιλογής τραγουδιού στην Πορτογαλία:


Αντιθέτως, μια συμμετοχή που κέρδισε τις εντυπώσεις στον β' ημιτελικό και εκτόξευσε τις αποδόσεις της ήταν αυτή της Βουλγαρίας, με τον 17χρονο Kristian Kostov να ερμηνεύει εξαιρετικά (σε άπταιστα αγγλικά) το «Beautiful Mess».



Ενδεικτικά, από εκεί που το βουλγαρικό τραγούδι είχε αποδόσεις από 6,50 έως 11,00 μέχρι πριν από μια εβδομάδα, πλέον, μετά την εμφάνιση της Πέμπτης, παίζεται από 4,33 έως 5,50! Είναι στην τρίτη θέση και δείχνει πως μπορεί να απειλήσει τις συμμετοχές της Ιταλίας και της Πορτογαλίας και ενδεχομένως να «κλέψει» τη νίκη.

Δείτε το βουλγαρικό τραγούδι στον ημιτελικό της Eurovison:


Από κει και πέρα, οι υπόλοιπες συμμετοχές ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση. Ενδεικτικά, το Βέλγιο παίζεται στο 17,00, η Σουηδία στο 23,00, η Μεγάλη Βρετανία στο 29,00, η Ρουμανία στο 34,00 κ.ο.κ.