20 Μαΐου 2017

Ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Τo ενδιαφέρον του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού  ExxonMobil για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες επιβεβαιώθηκε στις συναντήσεις που είχαν χθες στην Αθήνα στελέχη της πολυεθνικής με τα ΕΛΠΕ, τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στη συνεχεία με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.


Στις συναντήσεις συμμετείχαν και στελέχη της γαλλικής Total, η οποία αποτελεί τον συνεταίρο των ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του οικοπέδου «2» στο Ιόνιο. Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, έξι μήνες μετά την άφιξή του στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενδυναμώνει τη θέση και παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, η έλευση της Exxonmobil ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ, την  ExxonMobil, και την Total θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για έρευνα υδρογοναθράκων για την περιοχή νότια της Κρήτης.

Πάντως χθες είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους με εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της ExxonMobil και της Total είχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε για τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, από την ύφεση στην ανάπτυξη καθώς και για την στρατηγική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας τις ισχυρές επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την Κοινωνική Ασφάλιση.

 Στην συνάντηση με τον κ Σταθάκη, συζητήθηκαν οι προοπτικές εξερεύνησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με σεβασμό στους εθνικούς και διεθνείς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται, ότι τόσο η Total, όσο και η ExxonMobil, είχαν αγοράσει τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που έκανε στο Ιόνιο και το νότιο κρητικό πέλαγος η νορβηγική PGS, ενώ η γαλλική εταιρία συμμετέχει ήδη στην Κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την Edison, που έχει αναδειχθεί ως προτιμητέος επενδυτής για το «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας.