17 Μαΐου 2017

Lamda για Ελληνικό: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε... αύριο»

Της Στεφανίας Σούκη

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ακόμη και ...αύριο, αν το Δημόσιο κάνει αυτά που πρέπει και ολοκληρώσει τις διαδικασίες που του αναλογούν».


Αυτό δηλώνει η διοίκηση της Lamda Development για την επένδυση των 7 και πλέον δισ. ευρώ στην έκταση των 6.205 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, από τα οποία 37 στρέμματα κρίθηκαν δασικά με απόφαση του αρμόδιου Δασάρχη την περασμένη εβδομάδα, εκεί όπου έχει χωροθετηθεί ένα από τα «τοπόσημα» της επένδυσης για τη δημιουργία ενός τουριστικού θέρετρου που θα περιλαμβάνει και το καζίνο.

Όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ομίλου χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών «πήραμε μέρος σε ένα διεθνή διαγωνισμό, υποβάλλοντας ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο και master plan, όπου προβλέπεται επακριβώς η δόμηση και όλα τα επιμέρους στοιχεία της επένδυσης. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει εγκριθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κι έχει γίνει νόμος του κράτους και προβλέπει τη δημιουργία ενός τουριστικού θέρετρου, το οποίο μάλιστα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της επένδυσης κι απευθύνεται κυρίως σε ξένους επισκέπτες της πόλης».

Με βάση μάλιστα τους υπολογισμούς του επιχειρηματικού σχεδίου που έχουν υποβάλει οι επενδυτές, η επένδυση μπορεί να προσελκύσει 1 εκατ. τουρίστες επιπλέον σε ετήσια βάση, ενώ «έχει προβλεφθεί, με βάση τη σύμβαση ένα μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων, αριθμός πολλαπλάσιος των 37 στρεμμάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως δασικά με τη σχετική απόφαση του Δασάρχη Πειραιά».

Όπως ανέφεραν στους αναλυτές οι κ.κ. Αλέξανδρος Κοκκίδης, Διευθυντής Χρηματοοικονομικών & Επενδυτικών Σχέσεων και Βασίλης Μπαλούμης, Οικονομικός Διευθυντής, οι επενδυτές έχουν εφαρμόσει κάθε παράγραφο της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο, κάθε προαπαιτούμενο και το master plan έχει ήδη εγκριθεί, επομένως δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί η χωροθέτηση του τουριστικού θερέτρου. Ως θετικό για την επένδυση χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι σε επίπεδο κυβέρνησης είναι επιθυμητό να προχωρήσει το project, ενώ και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν πρόκειται για δασική έκταση. «Οι πρωτοβουλίες τώρα είναι στην πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε.»

Η Lamda Malls

Oσον αφορά τη νέα εταιρεία Lamda Malls, στην οποία θα εισφερθούν αρχικά δύο από τα εμπορικά κέντρα του ομίλου, το Golden Hall στο Μαρούσι και το Mediteranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη κι εν συνεχεία το The Mall Athens στο Μαρούσι με τη συμμετοχή 32% ως ξένου επενδυτή της Varde Partners, τα στελέχη του ομίλου ανέφεραν ότι σύντομα η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί.

Το νέο σχήμα θα αποτελέσει ένα εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων και θα προχωρήσει σε εξαγορές με στόχο να φθάσει σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ σε ενεργητικό και να εισαχθεί στο Χ.Α., αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό και την αξία συμμετοχής της ίδιας της Lamda Development. To νεο επιχειρηματικό σχήμα της Lamda Malls θα αναλάβει να υλοποιήσει και την επένδυση των 25 εκατ. ευρώ περίπου για την επέκταση του Golden Ηall, με τη δημιουργία του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων, ενυδρείο, νέα καταστήματα, παιδότοποι κ.λ.π., το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των αδειοδοτικών διαδικασιών. Σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή η πληρότητα των καταστημάτων στο The Mall Athens είναι στο 97%, στο Mediteranean Cosmos ίναι στο 99%, ενώ στο Golden Hall το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 98%.

Ως προς το θέμα των περιβαλλοντικών εκκρεμοτήτων του Τhe Mall Athens, η εταιρεία αναμένει την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να οδεύσει προς έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/322967-lamda-gia-elliniko-%C2%ABemeis-eimaste-etoimoi-na-ksekinisoume-airio%C2%BB