17 Μαΐου 2017

Η NASA λύνει το «μυστήριο των λάμψεων» - Όχι, δεν είναι εξωγήινες...

Δεν είναι όμως ούτε ακριβώς «γήινες» - Πώς έφτασαν στο συμπέρασμα οι επιστήμονες

Επί δεκαετίες οι ερευνητές της NASA προσπαθούσαν να καταλήξουν στο τι ακριβώς είναι και πώς εξηγούνται οι μυστήριες λάμψεις που έβλεπαν κατά καιρούς να εμφανίζονται σε βίντεο που κατέγραφαν τη Γη από το διάστημα.


Η πιο πρόσφατη κάμερα της NASA που βρίσκεται στο Διαστημικό Παρατηρητήριο για το Κλίμα από το 2015 κατέγραψε εκατοντάδες τέτοιες λάμψεις σε διάστημα περίπου ενός έτους.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως αρχικά παρατήρησαν τις λάμψεις αυτές πάνω από τους ωκεανούς και θεώρησαν πως πρόκειται για αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός στο νερό. Πιο προσεκτική παρατήρηση όμως άλλαξε τα δεδομένα: Οι λάμψεις παρατηρούνταν και σε περιοχές που υπήρχε ξηρά και μάλιστα ούτε καν λίμνη ή ποτάμι, απλώς ξηρά.

Έτσι οι επιστήμονες έστρεψαν την έρευνά τους στον αέρα: Οι λάμψεις προέρχονταν από παγοκρυστάλλους που υπάρχουν σε πολύ υψηλό υψόμετρο. «Η πηγή των λάμψεων δεν είναι ακριβώς "γήινη". Πρόκειται για πάγο και πιθανότατα είναι η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός από παγορκυστάλλους που βρίσκονται σε οριζόντια θέση», αναφέρεται σχετικά.