01 Μαΐου 2017

Ευρωλίγκα: Στο Top-10 των προπονητών Ιτούδης και Πασκουάλ, στην κορυφή ο “Ζοτς”

Η Ευρωλίγκα και ο έμπειρος δημοσιογράφος, Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς παρουσίασαν την λίστα με τους 10 κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών στην διοργάνωση, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται τόσο ο Δημήτρης Ιτούδης, όσο και ο Τσάβι Πασκουάλ.


Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας του Στάνκοβιτς, ενώ ο Δημήτρης Ιτούδης είναι στη 10η θέση της σχετικής λίστας. Στην κορυφή δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει προπονητές οι οποίοι έχουν συμμετάσχει από το 1988 και έπειτα και αυτός είναι ο λόγος που απουσιάζουν ονόματα όπως οι Αλεξάνταρ Νίκολιτς, Πέντρο Φεράντιθ και Αλεξάνταρ Γκομέλσκι. Για να καταλήξει πάντως σε αυτό το Top10 o Στάνκοβιτς δεν υπολόγισε μόνο τους τίτλους, αλλά και τις συμμετοχές τους σε Final-4.

Αναλυτικά η λίστα του Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς:

10. Δημήτρης Ιτούδης (γεννημένος το 1970)

Ο νεότερος της ελίτ, αλλά ήδη στην τρίτη του χρονιά ως προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι ήδη στο τρίτο του Final-4 και κέρδισε τον τίτλο το 2016. Αυτή τη σεζόν έχει την ευκαιρία να κερδίσει ακόμη έναν. Για 13 χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, όπου σήκωσαν 5 Ευρωλίγκες μαζί. Ένας παθιασμένος προπονητής μπάσκετ, μοντέρνος με σαφείς ιδέες. Έχει βάλει την ΤΣΣΚΑ και πάλι στο Τοπ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

9. Νέιβιτ Μπλατ (1959)

Ο μόνος προπονητής που εργάστηκε τόσο στα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, όσο και στο ΝΒΑ (Καβαλίερς). Κατέκτησε το τρόπαιο με τη Μακάμπι το 2014 και επίσης και το βραβείο του κορυφαίου προπονητή. Επίσης καθοδήγησε τη Μακάμπι σε Final-4 το 2001 και το 2004. Έδειξε τις προπονητικές του ικανότητες φέτος με την Νταρουσάφακα, μία ομάδα που περιμέναμε φέτος στα πλέι οφ. Κέρδισε επίσης το Ευρωμπάσκετ με τη Ρωσία το 2007 και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

8. Πάμπλο Λάσο (1967)

Έχει περάσει όλη του την προπονητική καριέρα στην Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στα έξι χρόνια του στη Ρεάλ κέρδισε τον τίτλο του 2015, ενώ έχασε στον τελικό το 2013 αι το 2014, ενώ έχει μόνιμη παρουσία στην ελίτ. Ως παίκτης, ήταν ένας εξαιρετικός πόιντ γκαρντ και ένας πολύ καλός πασέρ. Όπως αγωνιζόταν ως παίκτης, το ίδιο παιχνίδι του αρέσει να παίζει και ως προπονητής. Γρήγορο και απολαυστικό παιχνίδι με αρκετή ελευθερία για τους παίκτες του στο δημιουργικό κομμάτι.

7. Αΐτο Γκαρσία Ρενέσες (1946)

Ένας άνθρωπος του μπάσκετ που βρίσκεται στο άθλημα για πάνω από 50 χρόνια. Ένας προπονητής χωρίς τίτλο Ευρωλίγκας, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελούχων, δύο Κύπελλα Κόρατς (με την Μπαρτσελόνα), ένα ULEB cup και ένα Eurocup (με την Μπανταλόνα) Για κάποιους οι 6 συμμετοχές σε Final-4 χωρίς τίτλο είναι αποτυχία, αλλά μπορούμε να το δούμε από μία άλλη οπτική γωνία. Ο Ρενέσες ανακάλυψε τους Πάου Γασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Ρούντι Φερνάντεθ Ρίκι Ρούμπιο και Κρίσταπς Πορζίνγκις. Ήταν επίσης φιναλίστ το 2008 στο Πεκίνο με την Εθνική Ισπανίας.

6. Τσάβι Πσκουάλ (1972)

Ακόμη ένα μέλος της νέας γενιάς προπονητών, με παρουσία τα τελευταία 10 χρόνια στην Ευρωλίγκα, με έναν τίτλο (το 2010 με την Μπαρτσελόνα) και 5 παρουσίες σε Final-4. Μετά από 8 χρόνια εργασίας στην Μπαρτσελόνα βγήκε για πρώτη φορά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στον Παναθηναϊκό και τα πήγε καλά. Κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδας και έφτασε με τους “πράσινους” στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Είναι ένας προπονητής που δεν του αρέσει ιδιαίτερα να ρισκάρει αλλά πάντα θέλει να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του.

5. Ντούσαν Ίβκοβιτς (1943)

Ένας βετεράνος προπονητής, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι μετά από μία μακρά και πετυχημένη καριέρα. Κέρδισε δύο Ευρωλίγκες με τον Ολυμπιακό (το 1997 και το 2012) και έφτασε σε 8 Final-4 με τρεις διαφορετικές ομάδες: τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει κατακτήσει όλων των ειδών των Ευρωπαϊκών τροπαίων, κερδίζοντας το Κύπελλο Σαπόρτα με την ΑΕΚ και το ULEB cup με τη Ντιναμό Μόσχας. Ήταν επίσης τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης με τη Γιουγκοσλαβία.

4. Πίνι Γκέρσον (1951)

Αν υπολογίσουμε και τη SuproLeague το 2001, ο Γκέρσον ήταν τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και έχει 5 συμμετοχές σε Final-4. Δεν είναι ένας συνηθισμένος προπονητής, έχοντας ένα έντονο ταπεραμέντο. Οι ομάδες του έπαιζαν πάντα γρήγορο μπάσκετ και ελκυστικό. Είναι επίσης ένας προπονητής που αγαπήθηκε από τα ΜΜΕ, αφού ότι είχε να πει το έλεγε στα ίσα, χωρίς μισόλογα.

3. Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (1952)

Είναι ο πρώτος προπονητής που πήρε δύο συνεχόμενους από την εποχή που η Ευρωλίγκα απέκτησε Final-4, το 1989 και το 1990 με τη Γιουγκοπλάστικα. Ήταν επίσης φιναλίστ το 1991 στη Βαρκελώνη. Έγινε επίσης ο πρώτος προπονητής που κατέκτησε τίτλους με τρεις διαφορετικές ομάδες, όταν κέρδισε το στέμα με τη Λιμόζ το 1993 και με τον Παναθηναϊκό το 1996 (πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε Ευρωλίγκα). Είχε επίσης και τρεις συμμετοχές σε Final-4.

2. Ετόρε Μεσίνα (1959)

Ένας από τους πιο χαρισματικούς προπονητές, τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης: Δύο με τη Βίρτους Μπολόνια και δύο με την ΤΣΣΑ Μόσχας, ενώ έφτασε και 11 φορές σε Final-4. Βοήθησε τον Μανού Τζινόμπιλι το 2001 με την Μπολόνια στην Ευρωλίγκα και τώρα βρίσκονται μαζί στους Σαν Αντόνιο Σπερς, όπου ο Μεσίνα είναι ο βοηθός του Γκρεγκ Πόποβτς. Ήταν επίσης ο προπονητής που πήγε και πάλι την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην κορυφή της Ευρώπης το 2006. Ο Μεσίνα προπόνησε σε σχεδόν 400 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα με τις Βίρτους, Μπενετόν, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ Μαδρίτης.

1. Ζέλικο Ομπράντοβιτς (1960)

Είναι ο κάτοχος του ρεκόρ των τροπαίων: 8 τίτλους Ευρωλίγκας και μετρώντας και τη φετινή, 16 συμμετοχές σε Final-4. Ο Ομπράντοβιτς έχει κοουτσάρει σε 533 παιχνίδια σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όλα στην Ευρωλίγκα εκτός από 37 που ήταν στο Κύπελλο Σαπόρτα. Έχει κερδίσει την Ευρωλίγκα με 4 διαφορετικές ομάδες: Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Παναθηναϊκός και Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ομπράντοβιτς έχει συμμετάσχει επίσης σε τουλάχιστον ένα Final-4 με κάθε διαφορετική ομάδα που έχει κοουτσάρει. Αν κατακτήσει το τρόπαιο με τη Φενέρμπαχτσε θα γράψει και πάλι ιστορία, αφού καμία τουρκική ομάδα δεν έχει κατακτήσει ποτέ την Ευρωλίγκα.

Πηγή : www.eurohoops.net