17 Μαΐου 2017

Αποφυλακίστηκε η πληροφοριοδότρια του WikiLeaks Τσέλσι Μάνινγκ

Μέσα στη φυλακή άρχισε την διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου - Το υλικό που έφερε στη δημοσιότητα ως Μπράντλεϊ Μάνινγκ  αποκάλυψε πόσο βρόμικος ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

Mετά από επτά χρόνια στις φυλακές και σε δικαστήρια, η Τσέλσι Μάνινγκ, αποφυλακίστηκε σήμερα από τις στρατιωτικές φυλακές του Φορτ Λέβενγουόρθ στο Κάνσας.

Η διαρροή των αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων μέσω του Wikileaks που έγινε από την ίδια, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το υλικό που ήλθε στο φως της δημοσιότητας αποκάλυψε πόσο βρόμικος ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, πέρα από τις προσεκτικά διατυπωμένες ανακοινώσεις του Πενταγώνου. Ο ιδρυτής του ενοχλητικού ιστότοπου "Wikileaks", Έντουαρντ Σνόουντεν, καλωσορίζει την αποφυλάκιση της Μάνινγκ μετά τη χάρη που της απένειμε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πιθανότατα, η Μάνινγκ να μην έπαιρνε ποτέ χάρη από τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μέσα στη φυλακή άρχισε την διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου. Η διαρροή, μέσω του Wikileaks, αφορούσε το υλικό που είχε συγκεντρώσει ο τότε Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος υπηρετούσε ως στρατιώτης-αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ. Σύντομα οι αρχές έφτασαν στο πρόσωπό του και οδηγήθηκε σε αυστηρή απομόνωση σε στρατιωτική φυλακή.

Tο 2013 το στρατοδικείο τον καταδίκασε σε ποινή 35 ετών για κατασκοπεία, γιατί, μεταξύ άλλων, είχε συνεργαστεί με τις αρχές, ενώ είχε αποφύγει την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, για την οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Μετά το δικαστήριο άρχισε τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου, αν και ο στρατός αρνήθηκε να τον μεταφέρει σε γυναικεία φυλακή. Δύο φορές επιχείρησε να αυτοκτονήσει, ενώ πέρασε και μεγάλα διαστήματα σε απομόνωση. Σήμερα, η 29χρονη Μάνινγκ είναι και πάλι ελεύθερη...

Μίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ