13 Ιουνίου 2017

Βίντεο: Η στιγμή του σεισμού της Μυτιλήνης-Μια νεκρή, 15 τραυματίες, ένα χωριό-φάντασμα ο απολογισμός των 6,1 Ρίχτερ

Πολλά καταστήματα στο νησί υπέστησαν υλικές ζημιές εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού 6,1 Ρίχτερ

Ο ισχυρός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε τη Λέσβο είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν και υλικές ζημιές και σε καταστήματα στη Μυτιλήνη.

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας κατέγραψε την τρομακτική στιγμή του σεισμού σε μία κάβα, με μπουκάλια και ποτήρια να κουνιούνται, να πέφτουν και να σπάνε τουλάχιστον επί 10 δευτερόλεπτα.

Δείτε το:



Μια νεκρή, 15 τραυματίες, ένα χωριό-φάντασμα ο απολογισμός των 6,1 Ρίχτερ

Μια νεκρή και 15 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του χθεσινού σεισμού. Οσον αφορά στη 43χρονη, που έχασε τη ζωή της στο σπίτι της, στο χωριό Βρίσα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σεισμός βρήκε την άτυχη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, στο υπνοδωμάτιό της.

Η 43χρονη δεν κατάφερε να αντιδράσει καθώς από την ισχυρότατη δόνηση κατέρρευσε ένας τοίχος και την πλάκωσε. Ο σύζυγός της νοσηλεύεται με κατάγματα στα πόδια.

«Νεκρή ανασύρθηκε η Ε.Β., 43 ετών, που αναζητούσαμε σε οικία που υπέστη μερική κατάρρευση στην περιοχή Βρίσα Λέσβου. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ. Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα», αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μετά από αρκετή ώρα -και ενώ είχαν ήδη αρχίσει να φοβούνται για την κατάσταση των εγκλωβισμένων- ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

Χωριό-φάντασμα η Βρίσα

Η κατάσταση στο χωριό Βρίσα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν σε πολλά κτίρια, με τα συντρίμμια τους να κατακλύζουν τους δρόμους, σπίτια να είναι ετοιμόρροπα και χαλάσματα να αιωρούνται στο κενό.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας μιλά για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», λέει και προσθέτει: «Eννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».

Ο Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, συμπληρώνει: «Εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εναπομείναντα σπίτια στο χωριό κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμού και έτσι η Βρίσα εκκενώθηκε, με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν σε σκηνές (διατέθηκαν 40 των 10 ατόμων με εντολή Μουζάλα από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας) σε καταυλισμό που έστησε ο στρατός στο γήπεδο του Πολιχνίτου, ή να μετακινούνται σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, ενώ κυρίως υπερήλικες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο των Βατερών.