15 Ιουνίου 2017

Οι δύο εξευτιλιστικοί όροι των δανειστών που θα δεχθεί ο Τσίπρας για να πάρει τη δόση

Αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία ότι στη συνεδρίαση του Euro Working Group, που προηγήθηκε του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του....
πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά καιρούς εναντίον του.

Επιπρόσθετα, σαν τελευταία εκκρεμότητα πριν από την εκταμίευση της δόσης, οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να επέμβει στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης, δηλαδή να διευθετήσει το ζήτημα που προέκυψε από την ποινική δίωξη κατά τριών στελεχών των θεσμών εξαιτίας παρατυπιών στο συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας έγινε δέκτης σφοδρών παραπόνων και διαμαρτυριών από τους εκπροσώπους των Ιταλίας, Ισπανίας και Σλοβακίας. Αιτία ήταν η νόμιμη δίωξη κατά τριών στελεχών από τις τρεις παραπάνω χώρες, οι οποίοι υπηρετούσαν σαν τεχνικοί σύμβουλοι στο ΤΑΙΠΕΔ και οι οποίοι πρόκειται σύντομα να καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά δίωξη για πώληση και εκμίσθωση 28 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου, ενώ οι αλλοδαποί τεχνοκράτες που διαχειρίστηκαν την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών του ελληνικού δημοσίου ήταν ένας Σλοβάκος, μία Ιταλίδα και ένας Ισπανός.
Πάντως, μολονότι οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες το ζήτημα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί και προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση.