14 Ιουνίου 2017

Ώρα για καινούργιο παραμύθι

Συμμετέχοντας σε δημόσια συζήτηση στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Dr. Wolfgang Schäuble, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι στο Eurogroup, θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

"Θα το πετύχουμε την Πέμπτη. Θα δείτε" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αισιοδοξία Schäuble είναι απίθανο (αν όχι αδύνατο) να εκφράζεται τυχαία ή ν’ αποτελεί απλό ευχολόγιο. Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες, αύριο στο Λουξεμβούργο θα είναι παρούσα η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Δ.Ν.Τ. Christine Lagarde, η συμφωνία θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.

Η ακριβής μορφή που θα λάβει αυτή η συμφωνία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Υπάρχει όμως, σημαντικού βαθμού ανεπίσημη πληροφόρηση. Όσα δε διαρρέονται από τις διάφορες πλευρές, δεν διαφέρουν ιδιαίτερα μεταξύ τους.

Πλην ίσως, αυτών από την πλευρά Μαξίμου, τα οποία εμπεριέχουν την απαραίτητη δόση "σκληρής στάσης", για το επικοινωνιακό του πράγματος. Όμως, όλοι γνωρίζουν πλέον τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης στάσης, οπότε λόγος σοβαρής ανησυχίας δεν φαίνεται να υπάρχει…

Η αναφορά Ευρωπαίου αξιωματούχου, πως το αυριανό Eurogroup δεν θα είναι ολονύκτιο, υποδηλώνει καθαρά ότι έχουν απομείνει μόνο κάποιες λεπτομέρειες, κάποιες μικρές πινελιές για την ολοκλήρωση της μοναδικής πρότασης η οποία αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αυτή δεν θα είναι η γνωστή Γαλλική (περί αποπληρωμών που θα στηρίζονται στην ανάπτυξη του Ελληνικού Α.Ε.Π.) Το Βερολίνο φρόντισε να την "σκοτώσει" εχθές, οπότε δεν υφίσταται κάποια σοβαρή πιθανότητα να της αφιερώσουν χρόνο, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι το προτεινόμενο κείμενο, θα στηρίζεται στην πρόταση De Guindos (λέγε με Schäuble), που είχε κατατεθεί στο Eurogroup Μαΐου, με την προσθήκη ορισμένων βελτιώσεων.

Κάπως πιο συγκεκριμένες αναφορές στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οπωσδήποτε ύμνοι για τις προσπάθειες της Ελλάδας και τις προοπτικές ανάπτυξης της πρέπει να αναμένονται ως τα επιπλέον "δωράκια υποχώρησης" των Ευρωπαίων, προς χάριν της επικοινωνιακής εικόνας της Ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη η ύπαρξη αναφορών και δεσμεύσεων για Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, πακέτου Γιουνκέρ κ.λπ. στην απόφαση-ανακοίνωση

Μέχρι εκεί όμως.

Εκτός απρόοπτης αρνητικής αντίδρασης της κυβέρνησης με μη αποδοχή της τελικής πρότασης, θα δοθεί η δόση για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου. Συν κάποιο επιπλέον ποσό για την κάλυψη των υποχρεώσεων του δημοσίου προς προμηθευτές στο εσωτερικό. Φυσικά μετά την αποπληρωμή τους και κατόπιν ελέγχου.

Δηλαδή, θα δοθεί μία μεγαλύτερη από τα προβλεπόμενα δόση, σε… δόσεις.

Όσον αφορά το χρέος και το QE, η πληροφόρηση που έρχεται από την Ευρώπη είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει περίπτωση είτε επακριβούς προσδιορισμού των μέτρων ελάφρυνσης, είτε Ελληνικής συμμετοχής στην Ποσοτική Χαλάρωση, στο ορατό μέλλον.

Ίσως, εάν και εφόσον, μετά τις Γερμανικές εκλογές και ύστερα από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην χώρα του Ρήνου… ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι δηλαδή.

"Η Ελληνική κυβέρνηση τι κάνει; Θα έχει κάποιο αποτέλεσμα στην Σύνοδο Κορυφής;" Φυσικά όχι! Εξάλλου είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Αθήνα θα προχωρήσει την προσπάθεια να θέσει το θέμα στην Σύνοδο της 22ας Ιουνίου.

Όπως είπε και ο κύριος Schäuble χθες: "Καλεί συνεχώς και η Καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: Αλέξη αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τους υπουργούς Οικονομικών". Για να συνεχίσει μετά από λίγο: "Ο κύριος Τσακαλώτος είναι εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών και ένας σκληρός διαπραγματευτής, είναι κρίμα που ο κ. Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά"!

Η κατάντια ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης, να την τρολλάρει δημόσια ένας άνθρωπος 75 ετών…

Εν πάση περιπτώσει, το μέγαρο Μαξίμου διατηρεί χαμηλούς τόνους, εμφανιζόμενο εμμέσως πλην σαφώς να έχει αποδεχθεί την εξέλιξη της κατάστασης. Η μοναδική έγνοια που μοιάζει να το απασχολεί, είναι η εξεύρεση του αφηγήματος της επομένης μέρας στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο προσανατολισμός για αυτό το αφήγημα έχει πάρει κατεύθυνση προς την χρήση της "συνταξιοδότησης" του Wolfgang Schäuble, μετά τις εκλογές!

Αν είναι δυνατόν; Σε ποιου επιπέδου ακροατήριο θεωρούν ότι απευθύνονται;

Το πράγμα θα προκαλούσε μόνο ασταμάτητα και ατελείωτα γέλια, αν δεν ήταν τόσο τραγικό… για την Ελλάδα!

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Twitter: @Marketelf

Facebook: Peter Lazos