13 Ιουνίου 2017

Τα φυτά ακούνε τους ήχους τους περιβάλλοντος και... αντιδρούν - ΒΙΝΤΕΟ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι ανακάλυψαν ότι τα φυτά έχουν την ικανότητα "να ακούν" τους εχθρούς τους που θέλουν να φάνε τα φύλλα τους και προετοιμάζουν αντεπίθεση.

Για παράδειγμα, όταν καταλάβουν ότι οι κάμπιες τρώνε τα φύλλα τους, απελευθερώνουν περισσότερα έλαια μουστάρδας, που είναι άβολα για εκείνες και έτσι απομακρύνονται από αυτά.

Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με παρόμοιους ήχους, όπως ο άνεμος, για τον οποίο δεν κάνουν το ίδιο.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα φυτά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους ήχους στο περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι (MU) διαπίστωσαν ότι τα φυτά μπορούν να εντοπίσουν τους κοντινούς ήχους, όπως ο ήχος του φαγητού, και στη συνέχεια να αντιδράσουν στις απειλές στο περιβάλλον τους.

«Προηγούμενη έρευνα έδειξε τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά αποκρίνονται στα ακουστικά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, οπότε μπορούμε πλήρως να καταλάβουμε την δυνατότητα των φυτών να ακούνε», δήλωσε η Heidi Appel, επιστήμονας στο Τμήμα Φυτικών Επιστημών στο Κολέγιο Γεωργίας, Τροφίμων και Φυσικών Πόρων και στο Κέντρο Επιστημών Ζωής του Bond στη MU.

Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει να εξακριβωθεί ποια φρούτα και λαχανικά μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο χρόνο.

«Βρήκαμε ότι οι δονήσεις τροφοδοσίας αλλάζουν το μεταβολισμό των φυτικών κυττάρων, δημιουργώντας πιο αμυντικά χημικά που μπορούν να απωθήσουν τις επιθέσεις από τις κάμπιες».

Στη μελέτη, κάμπιες τοποθετήθηκαν στο Arabidopsis, ένα μικρό ανθοφόρο φυτό. Χρησιμοποιώντας λέιζερ μετρήθηκε η κίνηση του φύλλου όταν η κάμπια το μασούσε, ενώ διαπιστώθηκε ότι παρήγαγαν περισσότερα έλαια μουστάρδας, μια χημική ουσία που είναι απωθητική σε πολλές κάμπιες.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι τα φυτά που εκτέθηκαν σε διαφορετικούς κραδασμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από έναν ήπιο άνεμο, δεν αύξησαν τις χημικές τους άμυνες», λένε οι επιστήμονες. «Αυτό δείχνει ότι τα φυτά είναι σε θέση να διακρίνουν τις δονήσεις τροφοδοσίας από άλλους κοινούς κραδασμούς του περιβάλλοντος».