13 Ιουνίου 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ! Σόιμπλε: Εξαιρετικός ο Τσακαλώτος, κρίμα που δεν τον εμπιστεύεται ο Τσίπρας και παίρνει συνέχεια τηλέφωνο τη Μέρκελ

Ο κ. Τσίπρας παίρνει συνέχεια τηλέφωνο και η καγκελάριος του απαντά: «Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών», είπε ο Σόιμπλε on the record στο Dow Jones Newswires - Τσίπρας: Αν μας ξαναδώσουν τη λύση του Μαΐου δεν θα τη δεχθούμε


Απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βγήκε ο Έλληνας ομόλογός του Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires,  ο κ. Σόιμπλε σε on the record δήλωσή του, είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας  δεν εμπιστεύεται τον υπουργό των Οικονομικών του για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο. Είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει μεταδοτικότητα προς τους διαπραγματευτικούς του εταίρους».

Παίρνει συνέχεια τηλέφωνο τη Μέρκελ

Ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου, το έκανε ακόμη χειρότερο, λέγοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, «παρόλα αυτά συνεχίζει να τηλεφωνεί όλη την ώρα και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: «Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ συνεχίζοντας τους ύμνους για τον Έλληνα ομόλογό του τον χαρακτήρισε «εξαιρετικό υπουργό Οικονομικών» και «σκληρό διαπραγματευτή».

Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προέκυψαν από μια γενικότερη ανάλυση. Ο κ. Σόιμπλε έλεγε ότι υπάρχει μια επικίνδυνη τάση στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία ολοένα και περισσότερα ζητήματα τίθενται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προς επίλυση. «Η κ. Μέρκελ πρέπει να το πολεμήσει αυτό», τόνισε και στο σημείο αυτό, σύμφωνα πάντα με το DowJones NewsWires κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον οποία είπε την ανωτέρω φράση περί έλλειψης εμπιστοσύνης στον κ.Τσακαλώτο, που έχουν ως συνέπεια τα συνεχή τηλεφωνήματά του στην καγκελάριο.

Συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup βλέπει ο Σόιμπλε

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, εξέφρασε ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο για τις προοπτικές των οικονομιών του G20 στο Βερολίνο.

«Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», είπε χαρακτηριστικά κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.

Αιχμές κατά της ΕΚΤ

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών κάλεσε την ΕΚΤ να εξέλθει της τρέχουσας νομισματικής της πολιτικής «εγκαίρως», προειδοποιώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια προκαλούν προβλήματα σε κάποιες περιοχές του κόσμου. «Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές ενθάρρυνε την αδικαιολόγητη ανάληψη κινδύνων, την πολιτική εφησυχασμού, την κακή κατανομή κεφαλαίων και τις φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», ανέφερε ο Σόιμπλε σε ομιλία του. «Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και η ΕΚΤ έχει πρόσφατα προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις στο ανακοινωθέν της με ένα τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υποδεικνύει μια παρόμοια κατεύθυνση.

Brexit και Ευρωπαϊκή Συνθήκη

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε ζήτησε το Brexit να γινει με το λιγότερο δυνατό κόστος για όλες τις πλευρές και δήλωσε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι έτοιμοι να προωθήσουν αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Ερωτηθείς σχετικά μάλιστα δήλωσε πως σε περίπτωση που ακόμα και σήμερα η Βρετανία αποφασίσει να αλλάξει ρότα και να μην εξέλθει της Ένωσης τότε θα βρει «ανοικτές πόρτες» στην ΕΕ. Τόνισε όμως πως μία τέτοια εξέλιξη «μάλλον δεν είναι πιθανή. Το Brexit είναι μία απόφαση που πρέπει όλοι να αποδεχθούμε».

Αργότερα στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg ο κ. Σόιμπλε  δήλωσε «ας ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και είμαι σίγουρος ότι θα φθάσουμε σε λογικές λύσεις»

Για τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις

Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο του Bloomberg για τις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις είναι πιο δύσκολες και περίπλοκες. Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Αλλά χρειάζονται δύο για να πετύχει αυτό. Εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε ευγενικοί», δήλωσε κληθείς να σχολιάσει και τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.