16 Ιουνίου 2017

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ- Τον Ιούλιο η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης

«Στις αρχές Ιουλίου θα υπογράψουμε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη συμφωνία με την οποία οι σιδηρόδρομοί μας αποκτούν ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών σιδηροδρομικών μεταφορών», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.


Την ίδια ώρα η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίσησης αφού έκρινε ότι τα μέτρα στήριξης της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ  είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Όπως σχολίασε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ «τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν τις δύο κρατικές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους Έλληνες επιχειρηματίες και επιβάτες γενικότερα. Η σημερινή απόφαση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και την επίτευξη σημαντικής ανάπτυξης.

Η εν λόγω ενίσχυση θα διευκολύνει επίσης τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων και το άνοιγμα του ελληνικού σιδηροδρομικού τομέα στον ανταγωνισμό».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη γερουσία της Ρώμης αναφερόμενος στο ταξίδι που πραγματοποίησε στην Κίνα, είπε σχετικά: «Στην Κίνα ήμουν πολύ προσεκτικός, ώστε να μην προκύψει αντίθεση ανάμεσα στη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν κινεζικές επενδύσεις σε κάποια ιταλικά λιμάνια, με την πραγματικότητα της αγοράς του λιμένα του Πειραιά, από μέρους Κινέζων επενδυτών».

«Το λιμάνι της Αθήνας πρέπει να συνδεθεί με το κέντρο της Ευρώπης και εμείς θα συμβάλλουμε σε αυτό», κατέληξε ο Πάολο Τζεντιλόνι.