12 Ιουνίου 2017

Ελληνικό αρχαίο βγαίνει σε δημοπρασία στο Λονδίνο, αλλά οι ΣΥΡΙΖαίοι έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν

Παράνομα ανασκάφηκε και βγήκε από την Ελλάδα ένα μαρμάρινο ανθέμιο από αττική επιτύμβια στήλη του τέταρτου αιώνα π.Χ. η οποία πωλείται σήμερα Δευτέρα σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο. Σύμφωνα με στοιχεία του αρχαιολόγου και ερευνητή Χρήστου Τσιρογιάννη, το αρχαίο ταυτίζεται με φωτογραφίες και έγγραφα από το αρχείο του ιταλού αρχαιοκάπηλου Τζανφράνκο Μπεκίνα, το οποίο έχει κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές.


Ο δρ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε τον οίκο, το τμήμα Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Scotland Yard, την INTERPOL, αλλά και τη Διεύθυνση Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με όσα λέει στο Liberal η ταύτισή του δείχνει πως η προέλευση που ο πωλητής ανέφερε στους Sotheby’s δεν είναι ειλικρινής. Από το υλικό που έχει ανά χείρας, το ανθέμιο βρισκόταν στην κατοχή του Μπεκίνα από το 1977 έως το 1990, οπότε και πωλήθηκε, σύμφωνα πάντοτε με τα ίδια στοιχεία, στον συλλέκτη Τζορτζ Ορτίζ.


Στον κατάλογο της δημοπρασίας, το ανθέμιο έχει αριθμό 8, χρονολόγηση περί το 350- 340 π.Χ. και τιμή εκκίνησης 70- 106 χιλιάδες ευρώ. Ως προς την προέλευση, αναφέρονται τα ακόλουθα: John Hewett, δεκαετία του 60, αγορά τέχνης της Νέας Υόρκης, (απόκτηση από τον ανωτέρω) 3 Νοεμβρίου 1980, αμερικανική ιδιωτική συλλογή, καταπίστευμα αμερικανικής οικογένειας (Sotheby’s Νέας Υόρκης, 10 Δεκεμβρίου 2008) απόκτηση από τον τωρινό ιδιοκτήτη. Ο Μπεκίνα και ο Ορτίζ δεν αναφέρονται στο ιστορικό.


Γιατί συμβαίνει αυτό; Προφανώς επειδή στους Sotheby’s παρουσιάστηκε ψευδής ιστορία προέλευσης προκειμένου: Α) να φαίνεται ότι το αρχαίο κυκλοφορούσε στην αγορά πριν από το 1970, έτος από το οποίο απαιτείται ακριβής αναφορά προέλευσης σύμφωνα με την UNESCO. Β) να μη φαίνεται πως έχει περάσει από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων, που, καταφανέστατα, το ξέπλυναν βρίσκοντας πλαστά παραστατικά που το εμφανίζουν «καθαρό» πριν το βγάλουν στην αγορά.

«Το αρχαίο προέρχεται από την Ελλάδα, και οι Sotheby’s δηλώνουν πως η σύνθεση του ανθεμίου έχει κοντινό παράλληλο στη στήλη του Πυθάρχου από τον Ραμνούντα Αττικής» αναφέρει ο δρ Τσιρογιάννης στην επιστολή που στέλνει προς τις αρμόδιες αρχές. «Επίσης, υπάρχει απόδειξη της χρήσης του ονόματος ΕΣΤΙΑΙΟΣ στην Αττική. (σ.σ. κάτω από το ανθέμιο διακρίνεται το πρώτο τμήμα του ονόματος, ΕΣΤΙ).


Σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη, ο διακινητής, ο οποίος έδωσε στον Μπεκίνα τη συγκεκριμένη αρχαιότητα, είναι γνωστό ότι είχε εμπλακεί στην απόκτηση πολυάριθμων παράνομων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στο παρελθόν.

Ο έλληνας ερευνητής, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπογραμμίζει πως η στήλη πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από τη δημοπρασία και η Ελλάδα θα πρέπει να τη διεκδικήσει.


Δυστυχώς, το υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να έχει κινηθεί αναλόγως. Το ακόμα χειρότερο είναι πως αν και είναι επίσημα γνωστό ότι ο δρ. Τσιρογιάννης έχει γνώση αρχείων που έχουν κατασχεθεί από την αστυνομία και κάνει εκατοντάδες ταυτίσεις, για το ΥΠΠΟΑ είναι σαν να μην υπάρχει. Παρότι η Ιταλία αλλά και οι ΗΠΑ, αναγνωρίζουν τη συμβολή του, η μητριά- πατρίδα κάνει ό,τι μπορεί για να τον αγνοεί.


Υπενθυμίζουμε πως το υπουργείο έχασε από ανάλογη δημοπρασία επιτύμβια στήλη από τη Χαλκίδα, αν και αυτή είχε καταγραφεί σε βιβλίο που εκδόθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Ολιγώρησε ως προς την αντίδρασή του και μετά, αφού πωλήθηκε, ουδείς γνωρίζει αν η υπόσχεση που έδωσε η γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη ότι θα τη διεκδικήσουμε, υλοποιήθηκε ποτέ.

Αντιγόνη Καρατάσου
http://www.liberal.gr/arthro/144138/epikairotita/2017/elliniko-archaio-bgainei-se-dimoprasia-sto-londino.html