14 Ιουνίου 2017

Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων: Έχω κάποιες ιδέες για την ονομασία

Έχω κάποιες ιδέες για τους τρόπους και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ.


Ο κύριος Ντιμιτρόφ πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν σοφό από την πλευρά του να ανοίξει τα χαρτιά του πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Παράλληλα, μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για δημιουργία μιας αξιοπρεπούς φιλικής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ των αγαλμάτων, αναφερόμενος στην τοποθέτηση, από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος. «Αν έχουμε ένα μέλλον, είναι ένα κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον», είπε και πρόσθεσε πως θα ήθελε τα δικά του παιδιά να θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχουν φίλους, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε στην αίθουσα αναμονής πολλά χρόνια. Το πεπρωμένο μας είναι η Ευρώπη. Θα θέλαμε να είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Η πρώτη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του από την πρώτη ημέρα που ο κ. Ντιμιτρόφ ανέλαβε τα καθήκοντά του, θα γίνει σήμερα στις 11.

Την κατ' ιδίαν συζήτηση των δύο υπουργών και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας το οποίο θα παραθέσει ο κ. Κοτζιάς  στον κ. Νιμιτρόφ, αφού προηγουμένως οι δύο υπουργοί (γύρω στις 13:00) παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.

Όπως εξήγησε χθες ο κ. Κοτζιάς, τα μηνύματα που έλαβε από τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε προσωπικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, καθώς και με τον κ. Ντιμιτρόφ, αλλά και από την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουμε με τον αλυτρωτισμό». Πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρχει πιο ευτυχής άνθρωπος από εμένα αν τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μετατρέπει, όπως λέω πάντα, την ιστορία από σχολείο σε φυλακή».

«Θα δείξουμε και θα επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «ότι για την Ελλάδα αυτό που προέχει, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και κατά προέκταση αυτής της χώρας», αναφέροντας ότι ο Σκοπιανός ομόλογός του είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό με άλλες κυβερνήσεις και «θα αξιοποιήσει από την πλευρά του τη δυνατότητα να αναζητά λύσεις».

Μολονότι πολλοί έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο  ονοματολογικό, η πρώτη
αυτή συνάντηση αναμένεται να είναι αναγνωριστική και δεν πρόκειται οι συζητήσεις να μπουν στην ουσία του ονοματολογικού.

Ενδεχομένως, όπως εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, να συζητηθεί η μέθοδος και η διαδικασία με την οποία θα συνεχιστούν οι συζητήσεις.  Αναμένεται, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέες συνεργασίες στο πεδίο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες, η υιοθέτηση των οποίων, τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του κλίματος και των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.