09 Ιουνίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Μητσοτάκης: Παίρνετε ό,τι σας δίνουν και κάνετε ό,τι σας ζητούν

«Αφού έχετε ηττηθεί, κάντε εκλογές», προέτρεψε την κυβέρνηση σε έκτακτη παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, που σημείωσε ότι ξεπερνά το γελοίο να έρχονται διατάξεις δημοσιονομικές και ασφαλιστικές σε νομοσχέδιο για τα ψάρια


Για αποτυχία εφ όλης της κρίσιμης ύλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι η αξιολόγηση παραμένει «ανοικτή» παρά την ψήφιση του 4ου μνημονίου, το χρέος παραπέμπεται στις καλένδες ενώ απομακρύνεται και η προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να «δώσει λύση με εκλογές» προκειμένου όπως είπε να σταματήσει  η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης». «Μόνο από εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Πρέπει να έρθει μια κυβέρνηση που δεν θα δώσει μάχη μόνο για το χρέος αλλά και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και επενδύσεις και θα ξαναβάλει την Ελλάδα στην σωστή θέση στην γεωπολιτική σκακιέρα. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος». Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον πρωθυπουργό είπε «Καλώ τον κ. Τσίπρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ιεραρχήσει τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του. Η ιστορία μας κρίνει εκ των υστέρων όμως η κοινωνία μας κρίνει καθημερινά».

Αναφορικά με την διαδικασία συζήτησης του πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων με τις πέντε τροπολογίες είπε πως «Έχουμε επισημάνει εγκαίρως πως η συμπολίτευση περιφρονεί συστηματικά την Βουλή. Ενημέρωσα πρόσφατα τον Πρόεδρο της Βουλής , σας τα είπαμε όταν έπρεπε.
Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει μια κυβέρνηση που δεν δείχνει τον παραμικρό σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς. Υπουργοί που στην Ολομέρεια έλεγαν άλλα δεν ντρέπονται σήμερα να βάλουν την υπογραφή τους σε εκπρόθεσμες τροπολογίες. Τροπολογίες που αναδιατυπώνουν προαπαιτούμενα για την 2η αξιολόγηση που υποτίθεται είχε κλείσει αλλά φαίνεται να ανοιγοκλείνει κάθε εβδομάδα».

«Σας ζητήθηκαν πρόσθετα προαπαιτούμενα μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου;» ρώτησε για να συνεχίσει «Μας λέγατε ότι η ψήφιση των προηγούμενων μέτρων φέρνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης . Σήμερα φέρνετε νέα μέτρα».

«Το να εισάγετε δημοσιονομικού χαρακτήρα τροπολογίες σε κύρωση για τα ψάρια δεν το έχετε ξανακάνει.
Πέραν της νομοθετικής κακοποίησης υπάρχει και το στοιχείο του γελοίου Από ποιον προσπαθείτε να κρυφτείτε; Από την κοινωνία; Σας βλέπει κ. υπουργέ όσο και αν είπατε ότι η κοινωνία βλέπει survivor. Είπατε στους βουλευτές σας να ψηφίσουν για να πάρετε την συμφωνία για το χρέος. Τώρα τους ξαναφέρνετε για να κλείσει η αξιολόγηση που υποτίθεται είχε κλείσει» πρόσθεσε και συνέχισε «Παίρνετε ό,τι σας δίνουν. Κάνετε ό,τι σας ζητούν σε μια διαπραγμάτευση που δεν συμμετέχετε. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήρια που υπηρετούν τις πολιτικές συγκυρίες άλλων χωρών δυστυχώς».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η αποτυχία της κυβέρνησης «περιγράφεται με τα λόγια πρωθυπουργού. Τι μας έλεγε ο κ. Τσίπρας; Είχε ορίσει 3 στόχους: Κλείσιμο αξιολόγησης – Ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση - Ρύθμιση χρέους. Η κυβέρνηση έχασε και τους 3 στόχους και μαζί πάει να χαθεί οποιαδήποτε προοπτική για την χώρα».

Για την ποσοτική χαλάρωση υπογράμμισε πως «έπρεπε να είχαμε μπει από το πρώτο εξάμηνο 2015 και θα είχε γίνει αν δεν μεσολαβούσε η δική σας κυβέρνηση. Μακάρι να το καταφέρουμε τώρα. Το θεωρούσαμε δεδομένο πριν λίγες εβδομάδες σήμερα όμως είναι ζητούμενο εξαιρετικά επισφαλές» ενώ για το χρέος επισήμανε πως οι εξελίξεις αποκαλύπτουν «τον οπορτουνισμό της κυβέρνησης. Η ίδια συμφώνησε τον Μάιο του 2016 ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος  και αν είναι απαραίτητο.  Χάσατε τον έλεγχο και σηκώσατε το χρέος ως άλλοθι για να ψηφίσουν τα μέτρα οι βουλευτές της πλειοψηφίας».
«Όσα μέτρα λιτότητας και αν πάρετε η χώρα δεν σταματά να πληρώνει τα 2,5 χρόνια παραμονής σας στην εξουσία» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «δεν κυβερνάτε αν και συχνά  κάνετε κατάχρηση εξουσίας. Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ζείτε σε κατάσταση διαρκούς πολιτικής ήττας. Λες και είναι πρόβλημα της χώρας η προσωπική σας ήττα.

Αφού ηττηθήκατε από γεγονότα που εσείς δημιουργήσατε παραδώστε την εξουσία στο λαό να αποφασίσει. Υπάρχει χρόνος καθώς μέχρι τις εκλογές στην Γερμανία δεν θα ληφθεί απόφαση ούτε για χρέος ούτε δυστυχώς για την ποσοτική χαλάρωση».

Σε εκείνο το σημείο μάλιστα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε να φωνάζει από τα έδρανα για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε με αποτέλεσμα να εισπράξει την έκρηξη του κ. Μητσοτάκη.
«Δεν ντρέπεστε; Εμένα ρωτάτε. Τον υπουργό σας να ρωτήσετε. Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο να σας πει τι του είπε στο αφτί ο κ. Σόιμπλε».