07 Ιουνίου 2017

ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ Ο ΠΗΧΗΣ ΜΠΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ! Τσακαλώτος: Ζητάμε απλά μια καλή κουβέντα για το χρέος

Μία έστω γραπτή διαβεβαίωση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ φαίνεται ότι ζητά η Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup, σε μία ύστατη προσπάθεια να υπάρξει κάποιο κέρδος από την αέναη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.


Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που παρείχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν όσα ειπώθηκαν, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το χρέος, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «παλεύει» για μια καλή λεκτική διατύπωση, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Κάτι ανάλογο έγραψε και το Bloomberg, λέγοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε βουλευτές, υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει ως στόχο μία «κατάλληλη φρασεολογία» αναφορικά με το χρέος, ούτως ώστε να «λυθούν τα χέρια» της ΕΚΤ και τα ομόλογα της χώρας μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ένα νέο πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, ώστε να κλείσει και το τελευταίο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή ενώ, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και «δύσκολες» ασφαλιστικές-εργασιακές ρυθμίσεις που, αν και η κυβέρνηση σχεδίαζε να ικανοποιήσει με υπουργικές αποφάσεις, οι δανειστές απαίτησαν να περάσουν από το Κοινοβούλιο.

Νεώτερες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι τα προαπαιτούμενα δεν αποκλείεται να έρθουν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών, προκειμένου, με διαδικασίες-εξπρές, να ψηφιστούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ με... άτυπη ενημέρωση

Με... άτυπη ενημέρωση, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι ο κ. Τσακαλώτος είπε, κατά την σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αναζητά μία ​"​καλή λεκτική διατύπωση​ ή -και την κατάλληλη φρασεολογία​"​ κ.o​.​κ., για να πάρει την ποσοτική χαλάρωση.

Ανυπόστατα και εξίσου ευφάνταστα και τα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό να λέει, κατά την ίδια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, ότι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο και των τελευταίων προαπαιτουμένων, λέει επίσης το ΥΠΟΙΚ.