07 Ιουνίου 2017

Μητέρα μακελάρη του Λονδίνου: Ντρέπομαι να πω ότι είμαι μάνα και υποφέρω -Ηταν απαίσιο αυτό που έκανε

Οταν έμαθε για την επίθεση στο Λονδίνο, η Βαλέρια Κολίνα Καντίγια προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον γιο της, αλλά μάταια. Γρήγορα έμαθε τη φρικτή αλήθεια. Ηταν ένας από τους τρεις που είχαν σκορπίσει τον θάνατο στο κέντρο της πόλης.


«Είναι αδύνατον να πω οτιδήποτε που βγάζει νόημα», λέει στους δημοσιογράφους γύρω της, σύμφωνα με το BBC, η μητέρα του Γιουσέφ Ζαγκμπά. Δηλώνει ότι σκέφτεται τις οικογένειες των θυμάτων. «Τους καταλαβαίνω μέσα από την προσωπική μου τραγωδία. Αλλά δεν έχω καν το κουράγιο να συγκρίνω τον πόνο μου με τον δικό τους. Σαν να ντρέπομαι να πω ''Είμαι κι εγώ μητέρα, υποφέρω κι εγώ''», εξομολογείται, ενώ προσθέτει ότι κατανοεί την απόφαση των ιμάμηδων στη Βρετανία να μην ταφεί ο γιος της. «Χρειαζόμαστε μία τέτοια κίνηση. Γιατί ο Τύπος κατηγορεί τους Μουσουλμάνους ότι δεν παίρνουμε θέση».

Οσο για τις πράξεις του γιου της, ξεκαθαρίζει ότι τις θεωρεί απαίσιες. «Δεν έπρεπε να γίνει και δεν πρέπει να ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να το αποτρέψω. Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση των νέων ανθρώπων», τονίζει.

«Ηθελε να ζήσουμε στη Συρία»

«Από το 2016 υπήρχαν προβλήματα με τον γιο μου. Το γεγονός ότι τον είχαν σταματήσει στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, όταν προσπαθούσε να πάει στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Συρία», συνεχίζει.

«Μου έλεγε ''Ελα μαμά, πάμε να ζήσουμε στη Συρία. Εκεί έχουν ένα αγνό Ισλάμ''. Του απαντούσα ''Είσαι τρελός; Δεν έχω σκοπό να πάω στη Συρία με κανέναν. Είμαι μια χαρά στη χώρα μου''». Μετά το περιστατικό στη Μπολόνια, τον Μάρτιο του 2016, η ιταλική αστυνομία άρχισε να παρακολουθεί τον γιο της, κίνηση που την έβρισκε σύμφωνη. Ομως, επέτρεπαν στον 22χρονο να συνεχίσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

«Επειτα από το περιστατικό στη Μπολόνια του είπα ''Πρέπει να είσαι τέλειος τώρα. Δεν πρέπει να ψάχνεις παράξενα πράγματα στο ίντερνετ ή να συναντάς παράξενους ανθρώπους''. Αλλά μετά επιστρέψαμε στο Λονδίνο...», συνεχίζει. Εκεί, ο γιος της έπιασε δουλειά σε ένα ισλαμιστικό κανάλι. Αλλά εκείνη ανησυχούσε.

Μίλησε μαζί του για τελευταία φορά δύο ημέρες πριν από την επίθεση. «Ηταν ένα πολύ γλυκό τηλεφώνημα. Μιλήσαμε φυσιολογικά». Οταν έμαθε για την επίθεση, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον γιο της, αλλά δεν τα κατάφερε. «Στείλαμε έναν φίλο του στο σπίτι του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι ο γιος μου φοβόταν ότι η αστυνομία θα προσπαθούσε να τον συνδέσει με την επίθεση. Νόμιζα ότι κρυβόταν».

Ομως, το πρωί της Τρίτης την επισκέφθηκε η αστυνομία και την ενημέρωσε ότι ο γιος της ήταν ένας από τους δράστες.

ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr