07 Ιουνίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Βουλή: Πλακώθηκε και αποχώρησε ο Κατσίκης των ΑΝΕΛ από Επιτροπή για τη ρατσιστική βία

Οι συζητήσεις στη Βουλή για ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και ρατσιστικής βίας, που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της ψήφισης σκληρών μνημονιακών διατάξεων, οι οποίες περιορίζουν δραματικά προσδοκίες, δικαιώματα και ελευθερίες, αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν επίδειξη αριστερών φρονημάτων και ευαισθησιών, καθώς και να υπογραμμίσουν δήθεν ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές με τους ΑΝΕΛ.

Αυτό έγινε και στην συνεδρίαση της επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, όταν ο κ. Κώστας Κατσίκης ενοχλήθηκε από ορισμένες καταγγελίες αρμόδιων φορέων και αποχώρησε από την συνεδρίαση.

Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του κ. Σαμσιντίν Ιντρίσου, δικηγόρου και μέλους του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση της Μανωλάδας, στην οποία, όπως υποστήριξε, δεν απεδόθη δικαιοσύνη.

Αντιδρώντας, ο κ. Κατσίκης απευθύνθηκε προς την πρόεδρο της επιτροπής, Αφροδίτη Σταμπουλή, υποστηρίζοντας πως όφειλε να επιβάλει την τάξη και να μην επιτρέψει εντός της Βουλής να εκτοξεύονται αστήρικτες καταγγελίες. «Τι τον ευχαριστείτε; Επειδή προσβάλλει τους Έλληνες;» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ προς την πρόεδρο της επιτροπής, για να αποχωρήσει από την αίθουσα λίγα λεπτά αργότερα.

Η αντίδραση του βουλευτή των ΑΝΕΛ ενόχλησε τον κ. Γιώργο Ψυχογιό (ΣΥΡΙΖΑ), που ανέφερε πως «η επιτροπή έχει ένα ρόλο: να ελέγχει, συγκεντρώνει πληροφορίες, να διεκδικεί και να φιλοξενεί απόψεις. Μπορεί ελεύθερα να λέει ο καθένας τις απόψεις του. Οποιαδήποτε προσπάθεια τρομοκράτησης ανθρώπων που έρχονται εδώ είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με τον κανονισμό και τη λειτουργία επιτροπής. Εδώ ερχόμαστε να αναδείξουμε τα προβλήματα. Αν συμβαίνουν αυτά εδώ, φανταστείτε τι γίνεται στην κοινωνία».